Kako najbrže preboleti raskid

Kada završimo vezu, svi oko nas su odjednom eksperti koji nam govore šta da radimo i kako da se ponašamo kako bismo što pre preboleli bivšu ljubav.

Većina nas savetuje da što pre zaboravimo na vezu, ali to je potpuno pogrešan pristup.

Često posle čujemo da “u moru ima drugih riba” i da se “klin, klinom izbija“. Neki prijatelji će pokušati da vas izvedu napolje da zaboravite na bivšu ljubav, a neki će se pojaviti kod vas sa koficom sladoleda i biće spremni da vas saslušaju dok besnite i plačete.

Često ćete čuti da bivšu ljubav treba zaboraviti i okrenuti se novim stvarima i životu. Sve je ovo dobronamerno i nije pogrešno, ali morate shvatiti da je za ovakve stvarni još rano.

Ponekad, posle raskida, uopšte ne želimo da razgovaramo o tome. Možda samo želite da se uvučete u krevet i zaspite uplakani. Sve je to prirodno i normalno.

Svako treba da se kreće svojim tempom i nagli ulasci i izlasci iz veza će samo pogoršati sve. U tim trenucima verovatno mislite da ćete se brže oporaviti samo ako uspete da zaboravite na bivšu ljubav, ali to ipak nije tako lako.

Naučnici kažu da postoji “pravi način” da se preboli raskid, koji je ujedno i najbrži. Istraživači sa Univerziteta u Arizoni zaključili su da je najbolji način da prebolite raskid tako što ćete provesti mnogo vremena razmišljajući o svojoj bivšoj ljubavi i vezi.

Ovo je u potpunoj kosi sa onim što većina pokušava da uradi, ali njihova studija u kojoj je ušestvovalo 210 ljudi, kaže da su u pravu.

Njihovi rezultati pokazali su da su učesnici studije koji su intenzivno govorili i raspravljali o njihovom raskidu tokom perioda od devet nedelja prijavili manje osećanja usamljenosti i opsesivnih misli.

Naučnici kažu da je ovaj period razmišljanja neophodan za reorganizaciju poimanja sebe. Tokom ovog procesa vi ćete analizirati sebe i svoja osećanja, pa ćete se i ujedno nositi bolje sa samim raskidom, piše “Your Tango”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.