najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Moguć uticaj veze na karijeru

Naslov bi nekoga mogao da navede na to da pomisli na "karijeru preko kreveta", ali ne radi se o tome. Posao i veza trebalo bi da budu odvojeni jedno od drugog, i dobrim delom i jesu, ali su neminovno povezani utoliko što i jedno i drugo spadaju u život jedne te iste osobe, što se naročito može pokazati ako ste u vezi s kolegom ili koleginicom ili ako razmišljate o takvoj vezi.
Srcu se ne može narediti za koga će da se opredeli. Možete vi racionalno da znate da bi veza s kolegom ili koleginicom mogla da vam u nekoj meri zakomplikuje život, ali vas to neće sprečiti da se u nekog zaljubite. A onda bi valjalo, pored srca, ipak upotrebiti i mozak, i razmisliti o tome kakvi su vam planovi.
U ljubavnom zanosu može se desiti da pomislite da ćete probleme, ako i kad ih bude, rešavati u hodu. I hoćete. Većinu problema ćete baš tako rešavati, jer ih je nemoguće uvek predvideti, naročito ne u svim detaljima. Ipak, o nekim stvarima je, ako se zaljubite u kolegu ili koleginicu, korisno razmisliti unapred.
Koliko vam je bitan posao koji trenutno imate? Da li biste, ako se to pokaže neophodnim zbog veze s kolegom ili koleginicom, bili spremni da ga napustite i da potražite neki drugi? Da li ste zaista pripremljeni na mogućnost, ako zvanična ili nezvanična pravila firme ne dopuštaju ljubavne veze između zaposlenih, da "popijete otkaz"? Koliko ste u stanju, ukoliko radite u istoj firmi s osobom s kojom ste u vezi, da se zaista usredsredite na posao, kako biste mogli da vremenom napredujete u karijeri? Ima li u ovom trenutku u vašem životu mesta za ljubav, naročito za onu koja bi vam mogla ugroziti radno mesto?
Malo ko je, kad se zaljubi, sklon da razmišlja o takvim stvarima. Ali, osim ako vas neko izdržava ili ste nasledili bogatstvo, posao vam je neophodan, jer od nečega morate da živite. Pored toga, dobro je unapred prihvatiti mogući uticaj te veze na vašu karijeru, da ne bi kasnije došlo do toga da, ako izgubite posao koji ste jako želeli da zadržite, voljenu osobu krivite za to što vam je upropastila karijeru, upropastila život ili nešto slično. Nije vam ona ništa upropastila; sami ste se opredelili tako kako ste se opredelili, pa je dobra ideja da budete svesni mogućih posledica svog izbora, i da, ako do negativnih posledica dođe (ne kažemo da hoće, ali nije ni nemoguće), ne krivite druge za ono što ste sami odabrali.
Naravno, kad god je moguće, treba ići za srcem, treba tražiti sreću u ljubavi. Ali, dobro je biti i bar malo praktičan i promišljen, razmisliti šta je to što vam je zaista važno na duže staze, a zatim stupiti u akciju u skladu s tim.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike