najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

O usvajanju dece kod nas (1)

U životu mnogih parova dođe i trenutak kada požele decu. Neki ih žele ranije, neki kasnije, ali većina ih kad-tad poželi. Nažalost, to nije uvek moguće. Ispostavi se da neko ne može da ima decu, bilo o kom od partnera da se radi. Nekad se par pomiri sa tim, a nekad reši da usvoji dete. Događa se i da partneri već imaju decu, ali žele i da usvoje neko – toliko je mnogo nezbrinutih mališana, zašto nekom od njih ne pružiti dom i porodicu, ukoliko ima uslova za to? Nije lako opredeliti se za usvajanje, jer dete nije igračka koju možete prosto da bacite ili da ćušnete negde ako rešite da ipak niste raspoloženi za to – a jednom kada donesete odluku da usvojite dete, muke tek počinju.
Mnogi koji su poželeli da usvoje dete žale se na komplikovanu proceduru i, zaista, usvajanje jeste proces koji traje. Najbrži način da se dođe do svih potrebnih informacija jeste poseta centru za socijalni rad u opštini u kojoj živite, a mi ćemo vam reći kako proces otprilike izgleda.
Najpre se treba prijaviti za usvajanje deteta. Najčešće se prijavljuju bračni parovi, ali zakon omogućava i pojedincima da to učine. Potencijalni usvojitelji najčešće insistiraju na tome da dete bude zdravo, bez genetskih opterećenja, a čest je i zahtev da dete liči na njih (jer ne žele da saopšte detetu da je usvojeno, već da dete veruje da je njihovo). Nekada je zakon zahtevao da starosna granica između usvojitelja i deteta bude između 20 i 30 godina, ali danas je to pomereno, pa usvojitelj može da bude i 40 godina stariji od deteta.
Odabir dece je najčešće u skladu sa godinama usvojitelja – mlade osobe dobijaju bebe, a starija deca se daju starijim usvojiteljima. Kada se utvrdi da su potencijalni usvojitelji podobni za usvajanje deteta (za početak je potrebno priložiti dokumentaciju – priličan broj različitih uverenja – a potom ide i procena podobnosti koja traje oko dva meseca, a vrše je psiholog, pedagog, socijalni radnik i pravnik, sve u cilju da se utvrdi da su usvojitelji psihofizički zdravi i u materijalnoj mogućnosti da se staraju o detetu), sledi postupak prve adaptacije.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike