Preboleti raskid uprkos tehnologiji

Raskid teško da je nečija ideja zabave i prijatnog. Nekad čak nije ni toliko bitno jeste li raskinuli vi ili druga strana – u svakom slučaju boli. A zbog tehnologijom dostupnog kontakta danas je možda teže nego ranije preboleti raskid, pa evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.
Ukoliko ste u kontaktu s bivšim partnerom ili partnerkom preko Fejsbuka, blokirajte ih. Ne želite da vidite fotografiju te osobe u zagrljaju s nekim drugim; a čak i ako ne dođe do nečega toliko snažnog, mala podsećanja na prisustvo te osobe stalno će biti tu. Uz to, dok ne prebolite raskid, vrlo je lako učitati previše u neke sasvim obične stvari: na primer, vidite da je ta osoba budna i na Fejsbuku u dva sata noću i pomislite da razmišlja o vama kao i vi o njoj, a ona je ustala jer ima problema sa stomakom i sad ne može da spava, ili je čitala do kasno. Ima onih koji će preporučiti da ga uklonite sa spiska prijatelja, ali osim ako se na kraju pokazao jako loše, ako je bio nasilan, varao vas ili nešto slično, to bi moglo da bude previše drastično. Samo blokirajte njegove apdejtove, tako da se ne pokazuju kod vas; kad se budete osećale bolje, možete ga odblokirati.
Pazite šta vi pišete na tom sajtu, na Tviteru i slično. Jednom kada ste završile s plakanjem, moguće je da osetite bes i da svašta napišete. Suzdržite se od toga. Možda će vam se činiti da samo želite da pokažete kako i dalje izlazite, viđate se s ljudima, upoznajete nove, dobro se provodite, prebolele ste sve to… I tim upornim pokazivanjem šta radite u svakom trenutku i kako se fenomenalno zabaljate samo pokazujete svima na svom spisku prijatelja da niste prebolele raskid, da vam je on i dalje u mislima. Naravno, jeste super ako izlazite i zabavljate se i bavite se nečim umesto da samo tugujete, ali to nije to ako odmah zatim jurite kući kako biste na Fejsbuku izvestile šta ste upravo radile. Pored toga, ti vaši postovi će ostati, i kad vas to prođe i kad shvatite koliko ste se detinjasto ponele, izješćete se od sramote. Ako ne možete da se suzdržite od Fejsbuka, Tvitera i sličnog (zarazni su, i teško im je odoleti), pokušajte bar, sebe radi, da se na neko vreme suzdržite od toga da postujete bilo šta lično.
Bez slanja SMS porukica. Jednom kada prvi bol prođe, može se desiti da počnete da zaboravljate zbog čega je došlo do raskida. I nedostaje vam ta osoba. Nekad je bila aktuelna mogućnost da se napijete i pozovete tu osobu telefonom, samo što su se mnogi ipak ustezali od toga, jer bi tako čuli glas te osobe. SMS porukica uključuje znatno manje emocija, otkucate je i pošaljete – i emocije tek onda dođu, kad vam ta osoba i ne odgovori, ili vam odgovori nešto hladno, ili vam odgovori puna entuzijazma pa vas to isprepada… U svakom slučaju, navala emocija kreće. A šta ako ta osoba prva pošalje poruku? Odgovorite nešto učtivo, ali bez poziva na dalju komunikaciju, nešto tipa: "Lepo što si se javio, sada sam pretrpana poslom, nemam vremena". Ako se poruke nastave, nakon što ste rekle da nemate vremena, nemojte odgovarati na njih – i obrišite ih kako ih ne biste iznova opsesivno čitale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.