najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prihvatanje uloge u vezi

Na mnogim planovima u životu igrate određenu ulogu. Ne mislimo samo na relativno neodređenu ulogu tipa "zaposlena žena", "poslom pretrpani muškarac" i slično, već se i u toj ulozi često specijalizujete za nešto. Ukoliko trenirate timski sport, dodeliće vam se uloga u skladu sa talentom, interesovanjima i sposobnostima; u firmi ćete takođe dobiti konkretno mesto u skladu sa sposobnostima, s tim što ćete nekad uskakati i u tuđe uloge (recimo, razboli se koleginica koja obično pregovara sa klijentima, vi ste komunikativna osoba koja ume s ljudima, pa onda vi uskočite na njeno mesto). Slična stvar – prihvatanje uloga – pokazuje jako dobre rezultate i u vezi.
Problem sa ulogom u vezi je to što je ona često nametnuta, ili se bar osećate kao da vam je nametnuta tradicijom ili običajima ili čime već. To je loše, jer dovodi do dugih rasprava tipa "zašto opet ja to moram da uradim". Od partnera (partnerke) može stići odgovor: "Pa uvek ti to radiš", ali to je pogrešan odgovor – jer iste poslove uopšte ne mora da obavlja stalno jedna ista osoba.
U principu, najbolje je već na početku dogovoriti se (naravno, taj dogovor se može s vremenom menjati) ko je za šta zadužen, i taj dogovor napraviti u skladu sa sklonostima i sposobnostima partnera. Recimo, ako planirate letovanje, sve pripreme ne mora da obavi jedan partner – onaj ko je veštiji sa finansijama može da se brine o tom delu, a onaj ko je veštiji sa organizacijom može da organizuje celu stvar, partner koji je komunikativniji može to da ugovori… Sličan princip važi i za podelu svih zajedničkih poslova – to treba da bude stvar dogovora, a ne nametanje.
Kao što smo već napomenuli, ni te uloge ne moraju da budu "zacementirane". Partneri bi trebalo da budu spremni da po potrebi uskoče u ulogu onog drugog. Zato je dobro dogovoriti se kada ko treba da bude samostalan u nekoj ulozi (malo je nezgodno da, recimo, i vi i vaš partner/partnerka ugovarate nešto sa trećom stranom – to može dovesti do zabune, pa i do sukoba), a kada može da se očekuje pomoć druge strane (recimo, zamena u pranju sudova ili neki sličan posao za koji su u principu sposobna oba partnera, a ne voli ga nijedan).

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike