U trendu

San u trudnoći

Mlade ste, aktivne, pune planova i ideja. Od života želite sve – i karijeru, i društveni uspeh, i uspeh u ljubavi, i porodicu… Zasad vam dobro ide (nekad u nekoj oblasti malo slabije, a u nekoj drugoj bolje, ali, što bi se reklo, sve to ide u rok službe). Ostale ste u drugom stanju, što ste i želele (i vi i vaš partner želite decu i porodicu), ali nemate nameru da vas to uspori na ma koji način. Još uvek ste veoma aktivne, i dalje završavate nekoliko hiljada obaveza dnevno, živite brzim tempom, i tako vam se dopada. Možda vam se ne dopada uvek – stvarno ume da bude zamorno – ali taj adrenalin i osećaj uspeha su svakako veoma privlačni. Ko kaže da se ne može biti majka i imati uspešna karijera u isto vreme? Ko kaže da biste zbog trudnoće morale da usporite – mlade ste i zdrave, u čemu je problem?

U principu, ovakav rezon može biti sasvim u redu, dokle god se stvarno previše ne umarate – i dokle god dovoljno spavate. O, ne, možda će neko reći na ovo, opet ta priča o tome da je san neophodan. Ipak, ta priča je tačna – a ukoliko ste u drugom stanju, ta priča je dvostruko tačna za vas.

Naime, trudnoća je veliki napor za organizam, pa su i potrebe za dobrim odmorom, to jest snom, pojačane. Najnovija istraživanja pokazuju da je, ukoliko nedovoljno spavate u toku trudnoće, ili imate problema sa snom, povećana verovatnoća da će porođaj biti duži i teži, ili čak da će biti neophodan carski rez.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji pratili su trudnoće 131 žene i došli do rezultata da je kod onih trudnica koje su kraće spavale (manje od šest sati dnevno) porođaj trajao duže – između 18 i 29 sati. Plus, manjak sna je doprineo da u 37 odsto slučajeva bude neophodan carski rez.

Zbog toga, trudnicama se savetuje, ma koliko inače bile zdrave i aktivne, da spavaju bar osam sati dnevno. Tako će porođaj biti lakši i bezbedniji i za majku i za dete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike