Šta posle preljube?

Može li jednom slomljeno srce verovati ponovo? Da li jedan par može naći načina da u slučaju preljube vezu učini još dubljom i mnogo čvršćom? Može li biti ljubavi posle prevare?

Ako su obe strane spremne da razreše probleme, odgovori na postavljena pitanja jesu – afirmativni! U vremenu kada su šanse za razvod braka mnogo veće od šansi za njegov uspeh, verovatnoća da će do prevare doći prilično je velika. Ono što o čemu bi povređeni partner (da ne kaženo prevareni!) trebalo da razmisli, pre nego što ga obuzme bes, jeste činjenica da je njegov partner ipak i dalje tu, pored njega. U doba kada je statistika na strani razvoda, najlakše bi mu bilo da napusti zajednicu. Ako je on i dalje tu, pored vas, razmislite šta to znači.

  • Prvi korak: saznavanje kompletne istine

Ovaj korak je neizbežan i veoma važan. Bez njega nema ni oproštaja, ni zaborava. Istina o celom događaju mora biti poznata oboma. Ne ulazite u detalje, objasnite samo opšte činjenice o događaju. Ako partner koji je varao ne priznaje kompletnu istinu, nikada neće napraviti solidnu bazu za eventualni nastavak veze. Mnogi priznaju prevaru samo zbog toga što žele da im padne kamen sa srca. Okrenite se jedno drugom i pokušajte da obavite staložen razgovor. Ako to nije moguće, ili je previše bolno za bilo koju od strana, pokušajte sa pisanjem pisma.

  • Drugi korak: vraćanje poverenja

Svima je potreban oproštaj i obećanje da će se nesrećni događaj zaboraviti. Teško je povratiti izgubljeno poverenje i izbrisati osećanje razočaranja. Podelite emocije sa partnerom. Recite mu koliko vam je teško, šta vam je najteže palo i koliko tuge je bilo zbog svega. Bolje razumevanje dovešće do zbližavanja i prevazilaženja krize. Vreme i volja sa obeju strana mogu učiniti preokret.

To nije sve; narednog puta govorićemo o popravljanju odnosa među partnerima kojima se desila preljuba.

1 komentar
  1. Keno M

    Mislim da je saznavanje kompletne istine, ma koliko ona bila bolna, jedini pravi put do stvaranja izgubljenog povjerenja. Prevareni partner će još dugo „kopati“ po svemu, pa i najmanjim sitnicama, iz perioda preljube. Ako nađe bilo šta što mu partner nije priznao ili rekao, objasnio, veza nema nikakvih šansi za nastavak. Prolazim kroz takav period i govorim iz vlastitog iskustva. Takve stvari su veoma bolne za kompletnu porodicu i treba maksimalno paziti do koje mjere uvesti i kada uvesti djecu u sve to. Nemoguće je izolovati ih iz svega ako se ne razgovara iskreno i ako prevareni partner ne sazna od preljubnika sve, pa i svaku sitnicu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike