Zar je to – to?

Pitanje iz naslova je skoro svako bar nekad postavio sebi, u trenucima kad se razočara u nešto za šta je mislio da će biti mnogo bolje. To je, takođe, pitanje koje skoro svaki supružnik u nekom trenutku postavi sebi. A odgovor je: da, to je to. I to uopšte nije loše.
Kada se venčavate, obećavate jedno drugom da ćete biti zajedno i u dobru i u zlu. I verujete u to, verujete da ćete deliti trenutke blistave sreće baš kao i momente teških tragedija. Želite da vam brak uspe; ukoliko ste iole zreli, znate da vam neće sve uvek biti lepo, da će biti i teških trenutaka, i obećavate i sebi i voljenoj osobi da ćete partnera ili partnerku podržati i onda kada bude najteže, u najbolnijim trenucima. Ono na šta malo ko pomisli je svakodnevica – a svakodnevica je ta koje ima najviše.
Ima i prelepih trenutaka. Ima i onih baš teških, koji stave na probu vaše sposobnosti za preživljavanje emotivnog bola i teških frustracija (gubitak posla, gubitak neke drage osobe…). Ipak, najviše ima dosadne svakodnevice, iste rutine iz dana u dan, dugih perioda kada se ama baš ništa krupno ne dešava. I jednog trenutka se probudite pored voljene osobe i upitate se zar je to to, zar ste se zato venčavali. I, sasvim moguće, osetite razočaranje, osetite da nije to ono što ste želeli. Nije da su partner ili partnerka uradili nešto loše pa se tako osećate. Nisu. Ali ceo taj „paket“, ceo vaš život, vam je tako nekako… Običan. Nezanimljiv. Stvarno, zar je to to?
U takvom trenutku osećate usamljenost i tugu i razočaranje, čak i ako ste pored najdivnije osobe na svetu. Ne krivite tu osobu. Nemate nikog konkretno da okrivite. A ipak nije dobro.
Verovali ili ne, ali jeste dobro. U takvim trenucima gubite nekadašnje snove o tome kako brak izgleda i počinjete da shvatate kako izgleda stvarnost, na šta stvaran život liči. Šta je tu dobro? Dobro je to što, jednom kad shvatite da je ono što ste zamišljali kao bračni život zapravo samo plod vaše mašte, neka predstava nekog s nedovoljno znanja da bi znao kako izgleda prava stvar, konačno stičete dovoljno otvoren um da možete, ako se tako opredelite, da zaista naučite šta sve brak znači.
A znači mnogo toga, ne samo blistave vrhunce i bolne padove već i jedan postojan, iz-dana-u-dan život, pun sitnih radosti (bude tu i malih povreda, naravno), radosti koje će se uvećati jer ih delite s voljenom osobom, povredice koje će manje boleti jer se s njima ne suočavate sami. Stvarni bračni život je mnogo bogatiji od bilo čega što ste mogli i da zamislite – nije onako bleštav niti kao prevučen šećernom glazurom kako ga mnogi neiskusno zamisle, već je na svakom polju mnogo bogatiji i ispunjen s mnogo više detalja. Bude nekad teško; bude i frustrirajuće. Ali je i ispunjeno sopstvenom tihom čarolijom – i bolje je od bilo koje bajke ili fantazije jer je stvarno, jer to zaista proživljavate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.