U trendu

Znate li koliko dugo pas može da ostane sam kod kuće?

Psa treba navikavati na odvajanje od vlasnika još od malih nogu. Ako se ne odvajate od njega dok je štene, teško je očekivati da će se lako na to priviknuti kad odraste.

Za razliku od mačaka, koje bez problema možete ostaviti samu u stanu, pas je druga priča. On će to vreme provesti u iščekivanju vašeg povratka, a pred vratima neretko znaju da budu satima.

Pritom će zapostaviti sve svoje prirodne potrebe, od obavljanja nužde do utoljivanja gladi.

Psima je stalno potrebna vlasnikova pažnja, ljubav, igru i šetnje. Ipak, skoro je nemoguće stalno biti uz svog ljubimca. Životne obaveze poput posla ili škole zahtevaju da psa ostavite samog na nekoliko sati.

Stručnjaci za dresiranje pasa tvrde da pas ne sme da bude sam kući duže od četiri sata. Ipak, i tu postoje izuzeci. Nisu svi psi karakterno jednaki – dok nekima odgovara samoća, drugi jednostavno ne vole da budu sami. Zbog toga je važno trenirati psa da ostaje sam još dok je štene.

„Dobro je psa naviknuti da neko vreme provodi sam od trenutka kada ga donesete kući, još dok je štene. Možete koristiti veću kutiju ili ogradice za bebe ili ga jednostavno zatvoriti u drugu prostoriju na neko vreme“, savetuje instruktorka pasa Tamsin Durston.

Takođe, jako je važno psa kada je sam ostaviti s igračkama za žvakanje i paziti da se vreme koje će pas provesti sam postepeno produžuje.

Psa nije dovoljno samo izvesti u kratku šetnju pre posla. S njim se morate igrati i pružati mu ljubav kada ste zajedno. Tada ćete mu manje nedostajati kada niste s njim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.