Pregled

Četrdesetogodišnjaci i ostali, vreme je da se obnovite od glave do pete. Možda jeste mladog duha, ali vaše telo pokazuje prve znake istrošenosti, što ne mora da bude zabrinjavajuće. Jedan detaljan pregled može da reši sve vaše probleme. Ako ste pušač, krajnje je vreme da prekinete; ne samo da ćete prestati da ugrožavate svoje zdravlje nego ćete izbeći i „pušačko lice“: izboranu kožu žućkastosive boje, koja vas čini mnogo starijim.

Vodite računa i o srcu. Sa godinama, pritisak počinje da skače, naročito ako ne vodite zdrav život i ako kod vas postoji genetska sklonost ka kardiovaskularnim bolestima. Povišeni krvni pritisak nikada ne treba shvatiti olako. Ako povremeno osećate blagu bol u grudima, ubrzan puls ili zamor, obavezno se obratite lekaru.

Čak i seks može da postane problem. Za to je uglavnom kriv stres, koji guši seksualni nagon i crpi svu vašu energiju. To je trenutni problem – nestaće čim svoj život budete doveli u red. Moguće je, međutim, da se radi o ozbiljnijem problemu kao što je manjak muških hormona, dijabetes ili je reč o preteranom uživanju u piću, lekovima, drogi, duvanu… Izbegavajte dve najčešće greške koje se ponavljaju u kasnijim godinama: ne bavite se sportom bez nadzora stručnjaka i odbacite stav: „Ma, nije mi ništa – dobro sam!“

Ukoliko ste dobili koji kilogram više, vrlo je verovatno da ćete biti spremni da pretrčite desetak kilometara kako biste ih skinuli, ali postići ćete samo iscrpljenost. Posle nekog vremena potpune neaktivnosti, ne započinjite naglo nijednu fizičku radnju. Prethodno proverite u kakvoj ste kondiciji, obavite detaljan lekarski pregled i ne zaboravite na vežbe zagrevanja, koje vas mogu zaštititi od bolne upale mišića. Prestanite da budete alergični na lekare. Nema potrebe da stoički podnosite bol i da se nadate kako će se problem rešiti sam od sebe. Tu grešite. Odlazak lekaru nije znak slabosti – to je znak mudrosti koju bi trebalo da ste stekli u godinama koje imate iza sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.