U trendu

Azijski tigar: Kuala Lumpur

Više no ijedna druga tačka u zemlji Kuala Lumpur, ili KL, kako se popularno naziva, središte je nove Malezije. Dok je prošlost grada još uvek sveprisutna u vidu britanskih kolonijalnih zgrada „Dataran Merdeka“ i noćnih lampi pijace u Petaling ulici, s druge strane, široke ulice, sjajne i moderne poslovne zgrade i kosmopolitski duh projektuju nepopustljivi progres i simbolizuju malezijski skok u budućnost. KL je trgovinski centar i tačka susreta trgovaca i putnika iz celog sveta, baš kao što je pre 500 godina to bila Malaka, sada mirni gradić 150 km na jugu. Malaka je bila tako moćno trgovačko središte da je portugalski pisac Barbarosa napisao: „Onaj ko je gospodar Malake drži nož pod grlu Veneciji“. Te reči mogle bi da se primene uskoro i na Kuala Lumpur u poređenju sa, recimo, Singapurom ili Šangajom, ali o tom potom.
KL je suptilna mešavina prošlosti i sadašnjosti. U njemu se nalaze veoma bitni kulturni spomenici i zadivljujuća prirodna bogatstva, koja posetiocu pružaju priliku da grubo okusi Maleziju i pre nego što je počeo da istražuje deo po deo zemlje. „Jezerske bašte“ ime je botaničke bašte nenadmašne lepote, u kojoj su se pored biljaka smestile i raznovrsne malezijske ptice i životinje. Centralni market je živi deo grada, gde možete naći originalnu muziku, rukotvorine i umetnine od Kelantana do Saravaka. Naravno, najvažnije mesto prilikom posete je Nacionalni muzej, gde dolazi do izražaja vrtoglavo veliko mnoštvo malezijskog kulturnog nasleđa.
U Kuala Lumpuru dom su našle i dve najviše zgrade na svetu – Petronas kule, visoke 452 metra, koje su, neizbežno, postale simbol nezaustavljivog razvoja Malezije u protekle dve decenije.
Kuala Lumpur je polazna tačka za turiste koji prvi put dolaze u Maleziju i početna stanica za upoznavanje ove fascinantne zemlje.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.