Piramide, faraoni i prokletstvo

„Ko uđe u grobnicu i naruši večni faraonov san, umreće u najstrašnijim mukama.“ Da li vam to zvuči bar imalo poznato? Egipatske vlasti odlučile su da uz pomoć naučnika dokažu da ne postoji nekakvo faraonsko prokletstvo, čime su se plašile generacije onih koji su želeli da proučavaju grobnice i hramove iščezle civilizacije. A sve to, čini se, najviše zbog mnogobrojnih turista i avanturista koji žele da posete faraonske grobnice i sami se uvere u njihovu izuzetnu raskoš i lepotu, a i nebrojeno bogatstvo, naravno.

Šef egipatske službe za održavanje i istraživanje arheoloških nalazišta, po imenu Zahi Havas (Zahi Hawass), izjavio je za Rojters da će naučne ekipe istražiti postoje li u još neotvorenim nekoliko hiljada godina starim grobnicama nekakve bakterije, virusi ili pak gasovi koji bi mogli biti opasni za ljudski organizam.

Inače, priča o faraonskom prokletstvu potiče iz 1920. godine, kada su iz grupe arheologa koja je prva ušla u grobnicu kralja Tutankamona umrli britanski istraživač Hauard Karter i njegov sponzor, lord Karnarvon. Lord Karnarvon umro je od infekcije nakon uboda komarca, a mediji su objavili da ih je stiglo faraonsko prokletstvo. Na grobnici je, naime, pisalo da će svakoga ko ju je otvorio stići to faraonsko prokletstvo.

Havas kaže da su takve pretnje uobičajene kao jedna od mera za plašenje pljačkaša grobnica. Ponegde piše da će one koji dirnu grob pojesti krokodili, pa se to ipak nije i dogodilo. Međutim, očigledno je potrebna prava naučna ekspedicija da bi se demistifikovalo faraonovo prokletstvo. Obratite pažnju ako ste baš ovog leta odlučili da odete na odmor u drevni Egipat i da posetite stare faraonove grobnice. Možda ipak sve te priče o prokletstvu nisu toliko uzaludne. Ipak, glavu gore, nije sve baš toliko strašno i opasno! Samo napred, u nove avanture!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.