U trendu

Putnički (travelers) čekovi – sigurna alternativa

Putnički, to jest travelers čekovi, predstavljaju najbezbednije sredstvo plaćanja na putovanjima, zato što su sredstva na njima garantovana, a i zamenljivi su. Za njihovo korišćenje se po pravilu ne uzima provizija, a kupovina čekova u banci košta od 0,5 do jedan odsto od njihove vrednosti.
Ovi čekovi predstavljaju svojevrsnu zamenu za keš i naročito su popularni među studentima i ostalim građanima koji nemaju redovna mesečna primanja. Putnički ček predstavlja sredstvo plaćanja u različitim apoenima i valutama koje glasi na određenu sumu novca i samim tim se i tretira kao novac. Pored mogućnosti plaćanja u više od milion radnji, hotela i restorana širom sveta, kao prednost putničkih čekova navodi se njihova bezbedna zamena za gotovinu u bankama, menjačnicama i hotelima.
Da bi se klijenti na najbolji način zaštitili u slučaju krađe, neophodno je da pri kupovini potpišu putnički ček u jednom uglu (npr. gornjem), dok je u trenutku unovčavanja čeka ili plaćanja potrebno da ga potpišu i u drugom uglu. Upoređivanjem istovetnosti prvog i drugog potpisa klijent se štiti u slučaju krađe. Svi zainteresovani građani mogu da kupe putničke čekove u većini banaka koje posluju u Srbiji, bez obzira na to da li su klijenti tih banaka. Najčešće klijenti mogu da se opredele za kupovinu putničkih čekova u evrima i američkim dolarima. Putnički čekovi su u bankama zastupljeni u apoenima od 50, 100 i 200 evra, dok se čekovi u američkim dolarima izdaju u apoenima od 20, 50 i 100 dolara (najčešći slučaj).
Takođe, posle povratka s putovanja, u banakama možete da ponudite čekove na otkup, a oni mogu da budu i u drugim valutama, pored evra ili dolara, uz naplatu provizije od najčešće 0,5 do 1 odsto od nominalne vrednosti čeka. Rok trajanja putničkih čekova je neograničen, pa se neiskorišćeni čekovi mogu čuvati za sledeće putovanje ili kao sigurna rezerva novca, a vlasnicima se preporučuje da putničke čekove čuvaju odvojeno od potvrde o njihovoj prodaji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike