U trendu

Bali – doživljaj, mirisi i ukusi (3)

Turisti danju uživaju u kupanju i sunčanju na dugačkoj peščanoj plaži s pogledom na avione koji uzleću i sleću (u blizini se nalazi međunarodni aerodrom Ngurah Rai), a po zalasku sunca Jimbaran se pretvara u veliki restoran na otvorenom. Duž čitave plaže postavljeni su stolovi sa svećama, a "terase" restorana možete razlikovati samo po boji stolica ili po dekoracijama i bendu koji svira i zabavlja goste. U restorane se ulazi s kopnene strane, gde vas dočekuju domaćini kraj velikih staklenih bazena u kojima se nalazi raznovrsna riba i rakovi. Kao na tržnici, pokažete prstom na ribu ili rakove koje želite za večeru, domaćini ih izmere i stave na roštilj, a vas odvedu do stola. Za petnaestak minuta pred vama će se naći hrskavi plavičasti rakovi s čilijem, sipice iseckane na komadiće i pripremljene s različitim autohtonim začinima, mirisna riba na žaru i nezaobilazni pirinač, koji će ublažiti oštrinu. Naravno, tu su i različiti sosovi, prilog sličan blitvi, a reč je o algama, kao i buteljka dobrog vina. Sve to naplatiće vam oko 10 evra po osobi.
Ku De Ta je pojam koji se prvi put pominje u vreme Francuske revolucije, a označava novu koncepciju ugošćavanja kroz hranu, piće, muziku i posebne programe. Ako želite da posetite ovaj jedinstveni bar, restoran i beach club (sve u jednom), ostavite odeću za plažu u svom hotelu, jer pravila odevanja ovde nalažu isključivo "smart casual". Dočekaće vas ljubazni domaćini, a broj konobara, barmena, kuvara i ostalog osoblja dosiže impresivnih 350. Hrana koju ovde možete probati može se svrstati pod modernu internacionalnu kuhinju, ali osnovu ipak čine lokalne namirnice, a meni se menja svaka tri meseca. Dok nestrpljivo iščekujete naručene delikatese, vreme možete prekratiti uz najbolji mohito (Mojito). Neka vas ne obeshrabri detaljan pregled svakog automobila i ličnih stvari pri dolasku na Bali, jer je ovde sigurnost gosta na prvom mestu. Možete uživati i u šest do osam velikih i nadaleko čuvenih partija u toku godine, a održavaju se u avgustu, kao i u vreme božićnih, novogodišnjih i uskršnjih praznika. Sto za doručak ili ručak nije potrebno rezervisati, ali za večeru ga je skoro nemoguće dobiti bez prethodne rezervacije. Do kluba Ku De Ta biće vam potrebno 45 minuta vožnje od Nusa Dua, 30 od Kute, a oko jedan sat iz Ubudua.
Poznate ukuse Balija možete u potpunosti otkriti i u poznatoj školi kuvanja u još poznatijem nacionalnom restoranu Bumbu Bali. Na kursu će vas upoznati s egzotičnim ukusima i mirisima autentičnih jela, upotpunjenih poznatim i nepoznatim začinima. Kurs počinje ranom jutarnjim posetom lokalnoj pijaci. Sledeće mesto je plaža, na kojoj lokalni ribari nude tek pristigli dnevni ulov, a zatim se vraćate u restoran. Posle doručka sastavljenog od balinežanskih kolača, voća, crnog pirinčanog pudinga i drugih lokalnih jela, počinje kulinarski deo kursa u otvorenoj letnjoj kuhinji. Kroz kurs vas vode Hajnc fon Holcen (Heinz von Holzen), autor pet visoko ocenjenih kulinarskih priručnika, i njegov asistent i dugogodišnji prijatelj, talentovani balinežanski šef kuhinje Pak Bagus. Kurs kuvanja možete pohađati ponedeljkom, sredom ili petkom, a cena je oko 80 američkih dolara.
Kada idete na Bali, obavezno ponesite novčanice američkih dolara u velikim apoenima, ne manjim od 50, jer što su dolari sitniji, kurs pri zameni u rupije biće niži. Novac možete promeniti na aerodromu i u lokalnim menjačnicama, kao i u hotelima, ali po nešto lošijem kursu. Za jedan dolar dobićete oko 9.100 rupija.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.