Omiljeno letovalište srpskih turista (foto)

Letovanje u nekoj primorskoj zemlji retko kad može da vam propadne, a ukoliko ste za svoju ovogodišnju letnju destinaciju izabrali Tursku, možete skoro sto odsto da budete sigurni da nećete pogrešiti i da ćete se, već prema željama i potrebama, dobro odmoriti, zabaviti i uživati. Zato će ove, kao i prošlih godina, brojni autobusi puni turista iz Srbije da krenu put turske obale, najčešće u Kušadasi, ali i u Bodrum, Marmaris, Češme, Ičmeler, Fetije, Alanju…

Jedno od mesta koje naši turisti najradije posećuju na turskoj obali (prvenstveno zbog cena smeštaja i hrane) jeste Kušadasi, grad čije se ime može prevesti i kao ostrvo ptica. Do ovog mesta udaljenog skoro 1.500 km od Beograda drumskim putem stiže se prosečno za 24 sata. Inače, avionom do Izmira stiže se za oko dva sata. Kada konačno stignete na krajnje odredište, to jest u svoj hotel, najpre se susrećete s vremenskom razlikom (sat vremena ispred nas), pa temperaturnom razlikom (danju je prosečno oko 35-40 stepeni), a zatim i s neverovatnom gostoljubivošću i dobrodošlicom svojih turskih domaćina, to jest vlasnika hotela, koji će zatim kroz ceo vaš godišnji odmor uvek biti „u blizini“, u slučaju da vam nešto zatreba. Za one koji još uvek nisu odustali od svojih predrasuda prema Turcima i Turskoj – boravak u ovoj evroazijskoj zemlji učiniće to sam od sebe.

Tamo nikada nećete osetiti, kao što se, na primer, može desiti u Grčkoj, da ste manje vredan i poželjan gost od Engleza ili Holanđanina, čiji je džep tamo na znatno višoj ceni od našeg. Turci veoma cene svačiji novac i jednako se zdušno trude oko svakog gosta, a imaju i cene za svakoga. Druželjubivi su i željni da vam prodaju svoju robu, bilo da je to odeća, cipele, zlato, voće. U svojoj radnji nudiće vas da sednete, počastiće vas čajem od jabuke i krenuti da se s vama „cenjkaju“, da bi početnu cenu u određenim slučajevima spuštali i za više od polovine, tako da vam kupovina u Kušadasiju, pored toga što vam tanji novčanik, uvek može biti zabavna i vesela.

U Kušadasiju se nalazi preko 90 hotela registrovanih u turskom ministarstvu turizma, preko 300 hotela registrovanih u samoj opštini, 250 pansionskih objekata, tri turistička centra i devet kampinga. Gotovo svaki hotel u gradu ili na obali ima bazen, a neki od njih imaju i svoje plaže. Cene smeštaja i ishrane su vrlo raznolike i zavise od broja zvezdica hotela.

U ovom gradu, koji zimi ima 35.000 stanovnika, leti boravi i do 500.000 ljudi. Na oko 20 km Kušadasija protežu se 33 plaže boje zlata, poput Long beach, Green beach, Silver beach, Paradise beach. Na nekima od njih naplaćuje se ulaz, to jest ležaljka i suncobran. Većina plaža je peskovita, a za one koji vole da leže na kamenju postoji nacionalni park koji ima nekoliko plaža u borovom drveću.

Posle celodnevnog odmaranja na suncu ili kupanja u toplom moru (oko 23 stepena), na raspolaganju su vam brojni kafići, restorani, diskoteke na otvorenom, u koje vas Turci neprestano energično pozivaju, i to na vašem maternjem jeziku. Iz mnogih se čuje i naša muzika.  Zabava u nekoj od diskoteka kraj je idealnog dana u Kušadasiju. Sve u svemu, ako na svom godišnjem odmoru volite da se izležavate ili provodite po diskotekama do ranih jutarnjih sati, ili da obilazite kulturne i istorijske spomenike, Kušadasi i njegovi domaćini će vam to omogućiti, ostavši vam u lepom sećanju.

Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com
Foto: LoggaWiggler/Pixabay.com

Dobra pozicija Kušadasija omogućava posete brojnim antičkim lokalitetima poput Mileta, Didima, Prijena, Pamukala, Efesa, Afrodizijasa. U gradskim zidinama Efesa nalazi se jedno od sedam svetskih čuda starog sveta, Artemidin hram, zatim pozorište, stara kupatila, Agora (pijaca) i Celzijusova biblioteka. Preko puta Kušadasija je grčko ostrvo Samos, pogodno za lep jednodnevni izlet.

Korisni linkovi

3 komentara
  1. Sanja Tomić

    Ove godine prvi put sam letovala u Turskoj. Nisam oduševljena. Išla sam sama sa drugaricom i mi bukvalno nismo mogle da izlazimo u diskoteke, a čak je ponekad bilo rizično i da šetamo po gradu, jer se dešavalo da nas prate i po 10 muškaraca, da nam dobacuju, slikaju nas itd. To je sve bilo „kul“ i simpatično prva 2-3 dana, ali mi smo bile na odmoru 14 dana, tako da je to postalo naporno. Što se tiče akva parka, mi smo bile u akva fantaziju. Priča se da je to najbolji i najveći akva park. To apsolutno nije tačno, jer ja sam bila u Grčkoj u dva akva parka (Krf i Solun) i oba su mnogo veća i bolja od ovog u Kušadasiju. Posetila sam Efes, Morski park, Pamukale, to je zaista lepo. Nemojte propustiti ni krstarenje brodom. Kupala sam se na Long Beach-u, jer više volim manju gužvu, a i voda je čistija od Lady beach-a koja je uvek bila krcata, a voda puna trave. Eto, to je ukratko moje iskustvo. Ne bih ponovila letovanje u Kušadasiju, jer po mom mišljenju Turci nisu ljubazni, već naporni.

  2. Ivana Mihajlović

    Ja svake godine idem u Kušadası, prvenstveno zbog toga što je tamo zaista prelepo, a i zato što mi je dečko Turčin i živi tamo. Svi se zapravo trude da vam udovolje i da vam bude što bolje i lepše, da što ugodnije provedete svoj odmor. Turci i jesu takav narod, ljubazni i srdačni, uvek spremni da pomognu kad god je to potrebno. Kažem to zato što studiram turski jezik i znam dosta toga o njima, njihovoj veri, običajima, kulturi. Nećete se uopšte pokajati ukoliko budete izabrali Kušadasi kao svoju letnju destinaciju, štaviše, „navući ćete se“ i tamo ćete svake godine letovati. Iskoristite svoj odmor na najbolji mogući način. Neko bi možda pomislio da preterujem, ali je zaista tako. Uostalom, uverićete se i sami ukoliko bar jednom odete.

  3. Jelena Ostojić

    Sve što piše ovde je apsolutno tačno, ali prava lepota Kušadasija i gostoprimstvo se ne mogu opisati rečima. Svima preporučujem da odu i provedu se najbolje u životu, kao što sam se ja provela. Uvek ćete poželeti da se vratite tamo. Obavezno posetite Aqua fantasy i Adalend, drugi je ekstremniji i Efes, a ostalo po želji. Želim svima lep provod!

Napišite komentar