Amsterdam – mešavina kultura

Iako ima manje od milion stanovnika, prvi utisak koji Amsterdam ostavlja na vas jeste gužva. Čini se da u ovom gradu žive pripadnici svih nacija i rasa, što potvrđuju i podaci o multikulturalnosti 16 miliona stanovnika Holandije. Tu žive pripadnici svih njenih bivših kolonija, kojih je, ruku na srce, bilo dosta: Indonezija, Surinam, Holandski Antili i mnogi drugi.
Glavna pešačka ulica, od koje treba poći u obilazak grada, jeste Kalverstat. U njoj se nalazi bezbroj radnjica, kafića i svega što turistu može da zanima. Amsterdam pomalo podseća na Veneciju, jer je ispresecan mnogobrojnim kanalima i mostićima, a zgrade se bukvalno dižu iz vode. Turisti koji žele da vide vetrenjače moraju da odu na izlet van grada, a nepregledna polja lala najbolje se vide prilikom sletanja na aerodrom "Šipol".
Najviše turista uvek može da se sretne u poznatim muzejima: Madam Tiso, kući Ane Frank ili galerijama Van Goga i Rembranta. Najzanimljiviji je, međutim, Muzej seksa, u kojem su izložene fotografije, prvi porno-filmovi i poneka "pomagala", ali se mnogi razočaraju eksponatima pošto je postavka muzeja ipak istorijska. Uostalom, Amsterdam najviše zarađuje na ugledu prodavačica ljubavi. Postoje, naime, i organizovane ture koje vode turiste u obilazak ulica "crvenih fenjera". Taj deo grada, gde dame sede u ogromnim izlozima osvetljenim crvenim lampama, može se posmatrati i iz brodića, što noću ima posebnu draž, jer su i mostovi osvetljeni crvenim svetlom. Ta oblast smatra se bezbednom za šetnju i u njoj nema krađa, a ograničenje je samo jedno: fotografisanje je strogo zabranjeno.
Turistima koji se u Amsterdamu nađu u prolazu ili nemaju previše vremena za samo razgledanje grada može biti zanimljiv izlet brodovima duž kanala, što se preporučuje za brzo razgledanje grada. Feriboti polaze svako pola časa iz nekoliko luka, a mladi se najčešće zabavljaju tako što zakupe brodiće i prave privatne zabave. Verovali ili ne, marihuana u Amsterdamu može da se kupi u prodavnicama suvenira. Vrećice od najviše pet grama prodaju se za tri evra.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.