Antverpen – grad mladosti

Antverpen je drugi grad po veličini u Belgiji, a antverpenska luka je druga po veličini u Evropi. Upravo je luka ta koja je važna tačka u transportu svetske robe i tereta, i koja donosi gradu ogromnu finansijsku dobit. Ako u obzir uzmemo i podatak da je Antverpen svetska prestonica dijamanata, nije ni čudo da je gradska blagajna uvek puna, što se odražava na izgledu i uređenosti grada, ali i na samom kvalitetu stanovanja i života u ovom gradu. Po predanju, grad je dobio ime po legendi o divu Antigonu, koji je živeo pored reke Šelde. Div je uzimao taksu od onih koji su hteli da plove rekom. Onima koji bi odbili da plate div bi odsekao ruku i bacio je u reku. Na kraju je mladi heroj Brabo odsekao divu ruku i bacio je u reku. Otuda ime Antverpen (holandski hand werpen – baciti ruku). U gradu se prodaju kolačići u obliku ruke ("ruke iz Antverpena") kao uspomena na ovu legendu. Druga teorija o imenu je da ono potiče od holandskog an de warp – na doku.
Smatra se da su građani Antverpena od svih Evropljana najzadovoljniji stanovanjem u svom gradu. Antverpen je zaista lep i moderan grad koji ima šta da ponudi turistima i posetiocima. Stari deo grada pun je lepih, čistih i doteranih kartova i ulica, a oko glavnog trga smešteni su brojni elegantni restorani i kafići s letnjim terasama. U njima možete popiti poznato belgijsko pivo, a ako ne volite njegov ukus, možete probati njihovo čuveno voćno pivo kriek, koje ukusom podseća na gazirani sok.
Prema broju studenata, Antverpen ubrajaju u mlade gradove. Upravo oni su zaslužni za bučne provode u brojnim noćnim kafićima i barovima smeštenim svuda po gradu, a najviše u samom centru. Ako želite da kupujete, obavezno posetite ulicu Meis, pretvorenu u pešačku zonu, u kojoj možete u miru razgledati izloge brojnih prodavnica i butika. Grad ima i celi gradski kvart posvećen modi – De Modewijk, koji je prepun butika i prodavnica domaćih i stranih modnih kreatora i poznatih dizajnerskih kuća. Vrlo zanimljiva i verovatno najpopularnija prodavnica u Antverpenu je "Fish&Chips", smeštena u ulici Kammenstraat, gde možete kupiti polovnu robu, ali i najmodernije modne kreacije, predmete alternativne umetnosti i neobične, pa čak i ekscentrične predmete. U sklopu ove prodavnice nalazi se moderan kafić i restoran.
Pošto je Antverpen i grad dijamanata, tu se nalazi i Dijamantski kvart s prodavnicama dijamanata u kojima možete vrlo povoljno i uz velike popuste kupiti nakit s tim skupocenim dragim kamenom. Međutim, pošto su cene i pored velikih popusta visoke, možda je pametnije otići u Muzej dijamanata i tamo uživati u njihovom izgledu i sjaju. Muzej je smešten na adresi Koning Astridplane 19-23. Pored Muzeja dijamanata, obavezno posetite kuću velikog baroknog slikara Rubensa, poznatog po motivima nagih žena punačkih tela i ružičaste puti. U raskošnoj palati u kojoj je živeo pored njegovih radova možete videti i slike ostalih baroknih slikara koji su radili u isto vreme. Rubensova kuća nalazi se u ulici Wapper 9-11.
Ako ste ljubitelj umetnosti, nemojte zaobići ni Kraljevski muzej lepih umetnosti na Leopold De Waelplaats-u. U njemu je zbirka umetničkih predmeta nastalih od 14. veka pa sve do danas. Posebno je zanimljiva zbirka starih holandskih i flamanskih majstora, kao i zbirka modernih autora. Gotska katedrala u centru grada je najviša katedrala u Evropi. Njena gradnja započeta je u vreme gotike, a završena je u 16. veku, u vreme renesanse. Zbog bogate kamene dekoracije opisuju je kao "čipku od kamena". Ako dođete u Antverpen, savetujemo vam da prvo posetite turistički informativni centar, koji se nalazi na adresi Grote Markt 13, gde ćete dobiti detaljne informacije o svemu što vas zanima u vezi sa smeštajem, restoranima i snalaženjem po gradu.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.