U trendu

Bad Išl – lepota austrijskih jezera

Čak 60 godina car Franja Josif Prvi provodio je svoja leta u Bad Išlu (Bad Ischl), gde je imao i svoju letnju rezidenciju. Bad Išl, kao svojevrsna ciljna tačka pri poseti austrijskim jezerima, beleži dugu istoriju turističke destinacije. Sve je u stvari počelo kad je habsburška princeza Sofija navodno baš u Bad Išlu izlečila neplodnost. Bila je to dobra početna reklama, a kasnije je njen sin, car Franja Josif I, svake godine tamo provodio svoja leta. Naravno, to je privuklo i ostale pripadnike tadašnje evropske aristokratije, pa je tako taj simpatični gradić postao ondašnja džet-set destinacija.
Svedoci tih vremena su letnja rezidencija Kaiservilla i park koji je okružuje. Bad Aussee je još mirnije mesto od Bad Išla, a u blizini tog malog grada nalazi se poznata pčelarska manufaktura, poznata i po ukusnim kolačićima od đumbira. St. Wolfgang je još jedno živopisno mesto koje obavezno treba posetiti; nalazi se kraj jezera Wolfgangsee. Treba obići impresivnu crkvu sagrađenu u 14. i 15. veku, s nekoliko oltara, među kojima se ističe onaj gotski, koji je dizajnirao Mihael Paher (Michael Pacher). Gradić St. Gilgen takođe je, kao i Bad Išl, imao svoga stalnog gosta za odmor, u njemu je svoj odmor voleo da provodi slavni Mocart, čija je majka tamo imala kuću.
Hallstatt, odnosno njegova okolina, poznata je po najstarijem rudniku soli, koji takođe treba posetiti. Rudarski "tobogani", dvorane gde so stvara neobične kristalne oblike, podzemna jezera i ostala čudna scenografija zaista su zanimljiv i dobar izbor za izlet. Uz sve prirodne i kulturne lepote ne treba zaboraviti ni prijatna iznenađenja austrijske kuhinje, u kojima se može uživati u nekom od restorana u tim gradićima. S druge strane, nemojte misliti da Austrijanci zaostaju za novostima sa svetske kulinarske scene – baš suprotno.
Ako poželite da probate neki novi specijalitet internacionalne kuhinje, nešto ćete sigurno naći. Treba spomenuti i to da ima i nekoliko zanimljivo uređenih barova u kojima je prijatno popiti piće posle celodnevne šetnje jezerima. Ukoliko želite da osetite čaroliju austrijskih jezera, ovo su mesta koja obavezno morate posetiti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.