Beč – grad valcera

Dobro došli u prelepi grad na Dunavu, u kojem mnoga srca kucaju u tročetvrtinskom taktu! U njemu su Johan Štraus otac i njegovi sinovi očarali publiku melodijama valcera. Međutim, pored njih, u ovom gradu živeli su i Hajdn, Mocart, Betoven i Šubert. Kultura je vrlo razvijena, tako da se Beč ubraja u kulturne metropole Evrope.

Beč, to su kuće s reljefnim fasadama, otmene plemićke palate i grandiozni hoteli – arhitektonski krug od baroka do jugendstila. Takvo okruženje olakšava da osetimo atmosferu slavne monarhije. Obavezno bi trebalo da posetite dvorac Šenbrun, zatim Belvedere, a tu je i Hofburg. Upravo u Hofburgu, u samom centru grada, nalazi se i čuvena Španska dvorska škola jahanja. Ko je željan šopinga, sve što mu srce poželi pronaći će u ulici Kertner, a za kupovinu tu su još i Marijahilfer i Favoritenštrase.

Bečka kuhinja predstavlja mešavinu kuhinja susednih zemalja, kao što su Mađarska (gulaš) ili Češka (jela s brašnom). Beč je poznat i po napicima od kafe, a originalnu zaher tortu možete kupiti u hotelu „Sacher“.

Ako vas put nanese u carski Beč i pri tom vas posluži vreme, obavezno posetite dvorac Šenbrun. Okružen je čarobnom baroknom baštom kroz koju možete da prošetate kao što je nekada šetala Marija Terezija. Unutrašnjost dvorca čini 1.400 prostorija, koje pričaju priču o carskoj familiji. Ne morate da obiđete ceo zamak u toku jedne posete. Ostavite nešto i za sledeći put kada doputujete u glavni grad Austrije.

Kralj valcera – Johan Štraus, počiva u Beču, gradu valcera. Spomenik podignut u njegovu čast nalazi se u gradskom parku. U jutarnjim časovima uživajte uz šoljicu kafe i novine u nekom od mnogobrojnih kafića. U prijatnom ambijentu „Cafe Central“ okusite specijalitete od kafe kao što je, na primer, melanž. Posmatranje znamenitosti grada iz tradicionalnih kočija, fijakera, najinteresantniji je način za obilazak. Od 1766. godine, kada je car Franc Jozef Drugi proglasio Prater opštim dobrom, ovaj park postao je vrlo posećen. Iz velike panorame, postavljene 1897. godine, pruža se veličanstven pogled. Zgrada Burgteatra spada u najpoznatija pozorišta u svetu i jedna je od najznačajnijih spomenika kulture u Austriji.

Romantične duše, poklonici umetnosti i gurmani usaglasili su se da je Beč uvek vredan posete. Otkrijte tragove nekadašnjeg carstva koji prožimaju ovaj velegrad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.