Dočekajte novu godinu s Deda-Mrazom (1)

Da li postoji neko ko se, usred novogodišnje groznice, usuđuje da kaže da Deda Mraz ne postoji? Ko je spreman da se suprotstavi legendi o simpatičnom starcu s bradom sa severa i time rizikuje da ove godine pod jelkom ne zatekne kesu punu poklona? Onima koji veruju i drugima koji sumnjaju u priču o starcu u crvenom odelu koji na sankama koje vuku irvasi obilazi čitav svet boravak u njegovom selu Rovaniemiju u Laponiji pokazaće da je legenda stvarna. Selo Rovaniemi je i glavni grad Laponije a nalazi se na severu Finske. Meštani ga nazivaju vratima Laponije, jer se nalazi na samo 2.000 kilometara od Severnog pola i 800 kilometara severno od Helsinkija. Laponija nije država, ali se oblast prostire na području krajnjeg severa čak četiri države – Finske, Norveške, Švedske i Rusije. Laponija je domovina Deda-Mraza i irvasa, polarne svetlosti, leda, glečera.

Baš tu, u nedođiji, živi nomadski narod Sami, koje ostatak sveta zove Laponcima. Sami su se na sever Skandinavije doselili još pre šest hiljada godina. Živeli su u šatorima napravljenim od životinjske kože koje su, po potrebi, u svakom trenutku mogli spakovati i preneti na drugo mesto. Tokom srednjeg veka Vikinzi su ih potisli do arktičkog kruga, a Norvežani i Šveđani pokušavali su da ih preobrate u hrišćanstvo, pa čak i da im zabrane upotrebu maternjeg jezika. Danas, iako nemaju svoju državu, oko 80.000 pripadnika ovog naroda imaju svoj Savet i Parlament koji sarađuju s državama u kojima žive. Skoro polovina populacije živi u Norveškoj. Mada u Laponiji postoje gradovi, pripadnici ovog naroda sebe ne doživljavaju kao žitelje jednog grada, već kao delove zajednice koja se kreće s mesta na mesto.

Iako malobrojni, imaju jedinstvenu, vekovima razvijanu i očuvanu kulturu i tri dijalekta koja su toliko različita da se međusobno skoro i ne razumeju.

Atmosfera u Deda-Mrazovom selu, na samoj ivici arktičkog kruga, u najmanju ruku je mistična, jer polarna noć tamo traje skoro mesec dana, od sredine decembra do početka januara, dok leti sunce ne zalazi od sredine juna do početka jula. Zato nije čudno što je nasmejani dedica izabrao upravo Laponiju za zemlju svog života. I sam Deda Mraz objašnjava da je Rovaniemi, okružen mističnim gustim šumama, bio idealan izbor za život, najviše zbog patuljaka koji mu pomažu. Naime, oni ne vole vrućine, kao ni irvasi, zbog kojih se Deda Mraz doselio u Rovaniemi.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.