U trendu

Očaravajuća Normandija


Kao plavi tepih blista se Atlantik u toku letnjih meseci ispred dugih peščanih plaža i stena Normandije. Priroda fascinira svojom lepotom. Severozapadni deo Francuske često pokazuje i svoju zelenu stranu. Na severnim vrhovima poluostrva Kotentin oni koji su željni avanture šetaju suptropskim parkovima, dok palme dočaravaju karipsku atmosferu. Sve je to moguće zahvaljujući poznatoj Golfskoj struji.
Velika mesta Ruan i Sin stari su i živopisni gradovi, s brojnim kulturnim i istorijskim spomenicima. Ako vas put odvede u Normandiju, ne propustite da posetite čarobno lepe gradove kao što su Dovil, Onflur, Lizjo i Šerbur. Kada se govori o Normandiji, većina prvo pomisli na tri "C": Camembert, Cidre i Calvados. Aromatični meki sir kamember dobio je ime po istoimenom mestašcetu u kome je prvi put proizveden. Ranije je bilo uobičajeno da se između jela u okviru bogatog normandijskog menija pije kalvados (rakija od jabuka – jabukovača). Normandijska rupa, kaže se za pijenje ove rakije naiskap, kako bi se napravilo mesto za sledeće jelo s jelovnika. Zbog mnogobrojnih jabuka Normandija je poznata i kao "bašta tik iza Pariza". Na putu Route de Cidre, između Kabura i Lizjoa, na otprilike svakom trećem imanju nalazi se tabla na kojoj piše da na tom mestu mogu da se probaju rakija i vino od jabuka.
Smatra se da je jedan monah odao tajnu recepta seljanki Mariji Harel u znak zahvalnosti što ga je tokom Francuske revolucije krila na svom imanju. Zreli kamember i sveži baget odlična su kombinacija!
U podnožju brda Sen Mišel – jednog od najpoznatijih manastirskih kompleksa na svetu, možete videti mnogobrojna stada ovaca kako pasu. Onflur je najlepši lučki grad na normandijskoj obali. Ovo ribarsko mestašce nekada je bilo polazna tačka moreplovaca na njihovim avanturističkim putovanjima. U biskupskom gradu Lizjo uzdiže se normandijska bazilika Sen Terez. Posvećena je Terezi, koja je 1925. godine proglašena sveticom, a u istoriji crkve poznata je pod imenom Cvetić. Kafići i restorani u normandijskim gradovima i selima ožive sa zracima sunca, posebno u bašticama na trgovima. Pravi magnet za turiste su spektakularni grebeni i stene u moru u Etrtu. Zbog svetle boje stena, ovaj deo obale naziva se i obala alabastera.
Krečnjačke stene i huk talasa koji udaraju o obalu, usnuli dvorci i gotske katedrale – sve to očekuje vas u Normandiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar