U trendu

Helsinki (2)

Zgrade u ovom gradu nisu previše visoke, najviše pet ili šest spratova, zato se, kada mu se približavate iz daljine, najpre ugledaju kupole Luteranske katedrale i Uspenske crkve. Ova pravoslavna crkva sagrađena je 1868. godine, a sam hram posvećen je Devici Mariji. Inače, to je i najveći pravoslavni hram severne Evrope; sagrađen je u vizantijskom stilu, po ugledu na kamenu crkvu u Kolomenskoj blizu Moskve. Inače, u Finskoj Pravoslavna crkva, pored Evangelističke luteranske crkve, ima status državne crkve. Ipak, samo deset odsto stanovnika Finske je pravoslavne veroispovesti. Finci su, pored mnogih svojih specifičnosti, opsednuti i dizajniranjem. Njihove zgrade često su projektovane van uobičajenih standarda. Tipičan primer je palata Finlandija, kao i zgrada Nacionalne opere. Specifičnost ovog grada je i to što su mnoge zgrade, zbog hladnih zima, prosto ukopane u granit. Tako se mnoštvo butika, robnih kuća, kao i čitave ulice i pasaži, te većina javnih garaža u centru našlo ukopano u „podzemlje“ ovog grada.
Suomenlina je najimpresivnije graditeljsko delo, kao i najveća pomorska tvrđava na svetu, koja čuva prilaz gradu s mora. Gradili su je Šveđani radi odbrane od Rusa, a kasnije je postala omiljeno izletište stanovnika Helsinkija. Od monumentalnih zgrada tu se ističe zgrada Parlamenta, sagrađena od granitnih blokova, kao i ogroman kompleks Ministarstva za spoljne poslove, koje se nalazi na živopisnom ostrvu Katanajoka. Ovo je rezidencijalni deo grada, koji predstavlja reprezentativni uzorak građevinarstva severne Evrope u protekla dva veka. Helsinki je prepun obeležja u spomen na događaje i ličnosti iz finske istorije. Spomenik čuvenom finskom kompozitoru Janu Sibelijusu napravljen je, na primer, u obliku stilizovanih cevi orgulja, na kojima je ovaj muzičar briljantvo svirao. U Katedrali svetog Nikole nalaze se biste prosvetitelja i reformatora Martina Lutera i Mihaela Agrikole, koji je oformio finski književni jezik i napisao prvi bukvar. U najdužoj ulici u Helsinkiju nalazi se kip maršala Gustava Menerheima, koji je doneo nezavisnost zemlji i postao njen prvi predsednik.
Kretanje po ovom gradu je veoma jednostavno. Saobraćaj je dobro organizovan i izuzetno uređen s više autobuskih, brodskih i metro linija. Posebna pogodnost za turiste je tramvaj, čija linija 3T prolazi pored svih najvažnijih lokacija u gradu. Finci su kao narod veoma okrenuti prirodi i svaki slobodan trenutak provode u vikendicama u okolini grada. Tu uživaju u kupanju u ne baš toploj vodi i, naravno, u saunama, svom specifičnom izumu koji krepi i dušu i telo. Što se tiče suvenira koje možete kupiti, njih ima bezbroj. A pošto su Finci poznati kao svetski priznati dizajneri, sve što tu kupite, verovatno nigde više ne postoji.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.