Jahorina: snežna lepotica

Jahorinu, poznati ski-centar, zaista s punim pravom nazivaju lepoticom među planinama. Priroda je ovoj planini podarila zaista mnogo, dajući joj čarobni izgled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prelepa priroda i konfiguracija terena omogućili su da se na ovoj planini razvije jedan od najlepših ski-centara bivše zajedničke države. Skijaške staze Jahorine su svojim kvalitetom doprinele da Sarajevo bude domaćin Zimskih olimpijskih igara sada već davne 1984. godine. Malo je, međutim, poznato da je prvi hotel na ovoj planini podignut još 1923. godine, kada su na nju počeli da stižu i prvi skijaši iz Sarajeva, koje je od Jahorine udaljeno tridesetak kilometara.
Zimska turistička sezona na ovoj planini počinje 15. decembra, a traje do 15. aprila. Ono što ovu planinu čini zaista privlačnom svim ljubiteljima zimskih sportova jeste to što je prosečna debljina zimskog pokrivača oko jedan metar (a često bude debeo i do tri metra), kao i to što skijaška sezona na njoj često traje i po 175 dana. Izvanredni tereni, obilje snega, pogodna klima, staze za alpsko skijanje, kao i blage padine i široke ski-staze svrstavaju ovu planinu u najlepše i najpoznatije ski-centre s preko 20 km uređenih skijaških staza, od kojih većina skoro bukvalno prolazi ispred hotelskih vrata. Skijaške staze nalaze se na visinama od 1.300 do 1.880 metara, a povezane su sistemom od 14 žičara, od čega su dva dečja ski-lifta. Kapacitet žičara je 8.000 skijaša na sat. Većina staza je osvetljena, tako da je omogućeno noćno skijanje.
Najviši vrh je Ogorjelica, na 1.916 metara nadmorske visine. Za skijanje je uređeno dvadesetak staza različite težine, a sve su povezane žičarama. Za decu i početnike preporučuje se staza koja ide pored hotela „Rajska vrata“. Takođe, postoje i staze za skijaško trčanje i sankanje. Noćno skijanje je najbolje na najlepšoj stazi – Poljice. Ljubitelji ekstremnih sportova mogu koristiti „Nort park“, gde postoji staza za snoubord, skakaonica i ledena stena za penjanje. Park u sezoni radi od 9 do 16 časova, a karta je 7 evra dnevno, bez opreme za penjanje.
Ukoliko želite da se malo odmorite ili ručate, za to su najbolji restoran „Ognjište“ na Poljicama, zatim „Koliba“ u hotelu „Termag“ i picerija „Etno“, koja se nalazi na vrhu naselja Šator. Najbolji provod je u diskotekama „Bord“ i „Lavina“, a ako ste za mirniju varijantu i provod u nešto prisnijoj atmosferi, onda slobodno idite u etno-kafe „Pegi“. Naravno, uz same ski-staze nalaze se brojne gril kućice; na njihovim terasama možete da se odmorite i okrepite, a možete i fino ručati uz neizbežne i dobro poznate bosanske ćevape.
Zbog relativne blizine do Jahorine je najbolje doći ili sopstvenim prevozom ili autobusom. Redovne autobuske linije saobraćaju na relaciji Beograd-Pale. Naravno, viza vam nije potrebna, ne treba vam čak ni pasoš, dovoljna je lična karta. Putevi su najčešće prohodni, pa se uz zimske gume i lance za sneg, koji su obavezni deo opreme, lako stiže do skijališta. Većina smeštajnih kapaciteta nalazi se na 1.600 metara nadmorske visine. Smeštaj je raznolik, od luksuzno opremljenih hotela visoke kategorizacije s bazenima, saunama, fitnes klubom… do skromnih kućica. Polupansion je najčešće od 25 evra po osobi za sedam dana, osim u vreme novogodišnjih praznika, kada su cene znatno više. Hrana je na zavidnom nivou, a cene nisu previsoke, tako da se sigurno nećete pokajati ako Jahorinu odaberete za svoj zimski odmor.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.