U trendu

Ledeni hotel

Ledeni hotel je privremeni hotel napravljen kompletno od snega i ukalupljenih blokova leda. Gosti u ovakvim specijalnim hotelima obično su putnici zainteresovani za avanture i neobična okruženja. Holovi su ispunjeni ledenim skulpturama, a hrana i piće su birani specijalno za „ledene“ okolnosti.
Prvi ledeni hotel na svetu napravljen je u Švedskoj, blizu sela Jukkasjärvi i grada Kirune. Godine 1989. japanski skulptori koji se bave ledom kao materijalom posetili su ovu oblast i napravili izložbu ledene umetnosti. Na proleće 1990. francuski umetnik Žano Derid održao je izložbu cilindričnih igloa na istom mestu. Zbog velike posećenosti, nije bilo dovoljno mesta u lokalnim hotelima, te su neki od posetilaca zamolili za dozvolu da prenoće u izložbenom salonu. Oni su spavali u vrećama za spavanje, na irvasovoj koži i bili su nezvanično prvi gosti „hotela“. Čitav hotel napravljen je od ledenih blokova koji su uzeti iz reke Torne, čak su i čaše napravljene od leda. Ima 80 soba i apartmana, bar, recepciju i crkvu. Svake godine uprava hotela poziva ledene skulptore iz čitavog sveta da naprave ledenu fantaziju za tridesetak luksuznih soba, dok su obične sobe opremljene samo ledenim krevetom prekrivenim irvasovom kožom. Noćenje u ovom hotelu košta oko 1.400 švedskih kruna (150 evra) po osobi. Hotel postoji od decembra do aprila i veličine je 5.000 metara kvadratnih. Svaka soba je unikatna, a arhitektura hotela menja se svake godine, jer se svake zime pravi iz početka.
„Mamut“, snežni hotel u Finskoj, nije u potpunosti „leden“, s obzirom na to da je većinom napravljen od snega. Ipak, mnogo nameštaja i ukrasa napravljeno je od leda. Nalazi se među zidovima ledenog zamka Kemi, koji je najveći snežni zamak na svetu. U njemu se nalazi i Kraljevski vrt, Snežni restoran i kapela za venčanja.
U Kanadi, 10 km istočno od Kvebeka, blizu Montmorensi vodopada ugnezdio se još jedan „ledeni raj“. Kada je otvoren 2000. godine, sve sobe su bile rasprodate. Ima 85 kreveta napravljenih od leda, ali postavljenih jelenskim krznom i prekrivenih madracima i arktičkim vrećama za spavanje. Jedino što se u hotelu greje jesu kupatila, i to posebnom, izolovanom strukturom. Hotel se obično pravi od 4.750 tona ukalupljenog leda. U njemu su mesto našle i dve umetničke galerije, pozorište i kapela u kojoj se obavljaju venčanja. Sav nameštaj je takođe od leda, a pored čaša, od leda su napravljeni i tanjiri na kojima se služi „hladna zakuska“.
Rumunija takođe ima ledeni hotel – prvi ledenjak sagrađen u istočnoj Evropi. Napravljen je blizu jezera Balea, duboko u Fagaras planinama, na nadmorskoj visini od 2034 metara. U njemu i oko njega ima dosta atrakcija, kao što su sankanje bobom ili pecanje u ledu. Kapacitet je 150 ljudi za noć.
Ovi hoteli, pored toga što su od leda, imaju još jednu zajedničku tačku – kapelu za venčanja. Svake godine tridesetak brakova sklopi se pod ledenom kapom, uz ledeni šampanjac, a s nadom u „toplu“ budućnost.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.