U trendu

Liverpul – nekadašnji grad siromašnih radnika, štrajkova i Bitlsa (2)

Na Albert doku je slična priča. Nekad je taj deo luke služio za ukrcavanje i iskrcavanje tekstila, pamuka, šećera i roblja; trgujući time Liverpul se bogatio. Danas su ta skladišta i magacini preuređeni u raznovrsne kafiće, restorane, prodavnice suvenira i predivne muzeje. Tu su smešteni Pomorski muzej, Muzej ropstva, galerija Tate Liverpool i Muzej Bitlsa. Sve ih treba obići jer svi zaslužuju da ih vidite – pomalo turobna izložba trgovine robljem u jedinom takvom muzeju na svetu, Pomorski muzej, u kojem je detaljno opisan razvoj i važnost Liverpula kao pomorskog i lučkog centra. A i Muzej Bitlsa priča priču o slavnoj grupi, uticaju Liverpula na njihovu muziku, kao i o njihovom uticaju na slavu Liverpula.
A u anglikanskoj katedrali videćete restoran s terasom. S nje se pruža predivan pogled na ceo Liverpul. Unutra, u katedrali, nalazi se kafić i suvenirnica u kojoj možete naći neki lep suvenir. U unutrašnjosti crkve bićete zadivljeni njenom visinom, freskama, oslikanim prozorima, predivnim kafićem i suvenirnicom. Na drugom kraju ove ulice smeštena je katolička crkva, sva blistava u supermodernom izdanju. Tako blizu jedna druge, tako različite, a opet savršeno uklopljene u ovaj kvart. I obe imaju veliku važnost za ljude ovog grada. Liverpul iznenađuje na svakom uglu. Mnogo je koncerata i drugih kulturnih manifestacija. Moći ćete da obiđete i Kinesku četvrt, koja je najstarija kineska zajednica u Evropi. Veliki ceremonijalni kineski luk pred ulazom u ovaj kart simboliše njihovu kulturu, a svakom strancu ovo je poziv da zastane s divljenjem i u čudu pred takvim bogatstvom.
Posle Drugog svetskog rata Liverpul je bio u ruševinama, teško pogođen i posleratnim slabljenjem industrije. Bitlsi su ti koji su oživeli duh Liverpula. A Cavern Club u ulici Mathew je mesto gde se sve to i događalo; on je i žila kucavica kvarta Cavern. Tu je prodavnica Bitlsa, hotel Hard Days Night i sve ostalo što ima veze s čuvenom četvorkom. To je nezaobilazno mesto za turiste koji dolaze iz celog sveta. I mnogo ih je tamo. Wall of Fame ili Zid slave prikazuje imena svih umetnika koji su se od 1957. godine pojavili u tom klubu. Grad omogućava sjajne ture po ovom kvartu, posetu bivšim kućama Pola Makartnija, kao i Džona Lenona, posetu Penny Lane-u, Strawberry Field-u, statui Elenor Rigbi (Eleanor Rigby), kao i svemu ostalom povezanom s Bitlsima.
Dok lutate pešačkom zonom ulice Bold među mnoštvom ljudi na ulici, može vam se desiti da čujete pesmu koja dopire s terase obližnjeg kafića. To je velika grupa navijača odevena u navijačku boju voljenog fudbalskog kluba koja se priprema za utakmicu tog dana. Mnogobrojni izlozi i kladionice ukrašeni su navijačkim porukama i bojama. Liverpul i fudbal godinama složno žive zajedno. Klubovi Liverpul i Everton sami govore o svojim uspesima, a navijači su tu da ih podrže u njihovim padovima i uspesima. "You’ll never walk alone!", pevaju verni navijači bez obzira na rezultat.
Velika izgradnja novih centara, poslovnih i stambenih zgrada, kao i obnova grada čini se kao naglo buđenje posle godina njegovog uspavanog, dosadnog života. Grad danas šalje pozitivne vibracije i naglašava sve njegove lepote. Izlazi iz dosadašnjih okvira i svojim bogatstvom širi ponudu pred posetiocima. Razvija se u finansijski i poslovni, ali i kulturni centar zemlje. Vraća svoju moć i stari sjaj karakterističan samo za najbolje evropske metropole.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.