London: grad Njenog kraljevskog veličanstva (1)

London je metropola ispred svog vremena. U njemu se uvek nešto dešava, bilo u svetu mode, dizajna, arhitekture ili šopinga, prepliću se tradicija i moderno doba, a izbor događaja u trgovinama, parkovima, pozorištima i muzejima čini ga omiljenim odredištem ljudi iz celog sveta. U Londonu niko nije stranac, tako se bar kaže, a i istina je. Ovaj grad nije samo prestonica Ujedinjenog Kraljevstva nego, na neki način, i cele Evrope. Duh prošlih vremena, koji odražavaju Parlament (Parlament Houses), most Tauer (Tower Bridge), Katedrala svetog Pavla (St. Paul’s Cathedral) i Tauer (The Tower of London), meša se sa savremenim licima grada. Metropola na Temzi je važno kulturno, ekonomsko i obrazovno središte s besprekornom modernom arhitekturom. Sam grad ima oko 7,5 miliona stanovnika, a još nekoliko miliona živi u širem gradskom području.
Kad stignete u njega, obavezno razgledajte najčuvenije turističke atrakcije. Počnite s rezidencijom Njenog kraljevskog veličanstva – Bakingemskom palatom (Buckingham Palace). Oduševiće vas atraktivna smena straže koja se svakog dana održava u 11.30 časova, ali dođite pola sata ranije kako biste zauzeli što bolju poziciju u moru znatiželjnika. Zatim je tu Big Ben (Big Ben), proslavljeni londonski sat koji se nalazi u sastavu zgrade Parlamenta, a u njegovoj blizini je Vestminsterska opatija (Westminster Abbey), poznata po krunisanjima i sahranama državnika. Ako volite englesku književnost, odajte joj počast posetom tamošnjem Poet’s Corner, gde su sahranjeni Šekspir, Čoser, Milton, Tenison, Vordsvort, Dikens. U svetom duhu nastavite do druge najveće katedrale na svetu – Katedrale svetog Pavla, koja vlada nebom iznad Londona; čak 530 stepenica vodi do Zlatne galerije, s koje ćete imati najlepši pogled na London. Isto tako impresivna građevina je i Londonski Tauer (Tower of London), dom kraljevskog blaga skoro hiljadu godina duge engleske istorije.
Čuveni Tauer bio je kraljevska kovnica novca, utvrđenje, skladište municije i kraljevska palata. Prepoznatljiv je po stražarima (koji sebe nazivaju čuvarima gavrana). I, naravno, upravo je u Londonu najveći i najviši vrteći točak na svetu (135 metara) – London Eye. Odatle, iz jedne od 32 zatvorene staklene gondole, možete gledati London u prečniku od 40 kilometara, što je predivan doživljaj. Cena vožnje za odrasle je 13 funti, dok deca od 5 do 15 godina plaćaju 6,5 funti. Naravno, London je i hram umetnosti. Obavezno posetite Tate Britain, galeriju koja je dom Tarnerove nagrade i u kojoj se izlažu dela britanske umetnosti nastala od 1500. godine pa sve do današnjih dana. Kolekcija uključuje dela britanskih umetnika kao što su Blejk, Konstabl, Epstajn, Gejnsboro, Mur, Tarner i drugi, a ulaz je slobodan i svakodnevno se može prisustvovati projekcijama filmova, radionicama i konferencijama o umetnosti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.