U trendu

Najlepše plaže Rodosa

Zapadna, egejska obala Rodosa ima kombinovano peskovite i šljunkovite plaže, uvek zapljuskivane talasima. Gradić Jalisos ima dve lepe šljunkovite plaže – Trijandu i Iksiju, koje su povoljne za surfovanje zbog vetra koji duva s mora na kopno. Ove plaže podsećaju na letovališta u Španiji. Kremasti je široka šljunkovita i kamenita plaža. Takođe, nalazi se na kraju avionske piste pored aerodroma, tako da avioni sleću i poleću danonoćno.
Najlepše su plaže na istočnom delu ostrva. Gradska plaža Eli je šljunkovita, a nestvarna boja mora njen je prepoznatljiv znak. Banja Kalitea okružena je palminim drvećem i borovima. Nekada je tu postojao izvor tople vode, ali danas je banja zatvorena. Datira još iz rimskog perioda. Sagradili su je Italijani 1930. godine u art-deko stilu. To je jedna od najlepših uvala na istočnoj obali i turisti mogu uživati u orijentalnoj atmosferi. Takođe je i jedina plaža na ostrvu na kojoj se plaća ulaz.
Faliraki je izuzetno popularno letovalište, zbog prelepe peskovite plaže. Danas je Faliraki utočište turista željnih provoda. Grad je prepun barova i diskoteka koje rade cele noći, a žurka se ujutro prenosi na plaže. Tu je otvoren najveći vodeni park na Mediteranu. Nekada je bilo ribarsko mesto, a danas je to kosmopolitsko letovalište. Lindos je mesto s najlepšim plažama na celom ostrvu. U podnožju se nalazi malo selo s karakterističnim belim kućicama. Sveže okrečene kuće, još iz srednjeg veka, mešavina su vizantijskog, turskog i zapadnoevropskog stila, koji su doneli krstaši. Uličice su strme, uske i popločane crno-belim mozaikom od morskih oblutaka. Na vrhu mesta nalaze se ostaci antičkog grada i oko njega podignuto srednjovekovno utvrđenje. S njega se pruža lep pogled na more i prirodnu luku. Na Lindosu se nalazi plaža sv. Pavle, gde se po predanju iskrcao sveti Pavle i odakle je krenuo da propoveda hrišćanstvo u tom delu Egeja.
Zambika je jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu. Ima prelepu peščanu obalu i planinu na čijem vrhu se nalazi manastir Device Marije s čudotvornom ikonom. Kolimbija je peskovita plaža, veoma popularna među turistima. Do plaže se stiže Avenijom eukaliptusa, a ulice u gradu nose nazive glavnih gradova država Evropske unije.
Ladiko je mala šljunkovita plaža, gde se snimao ratni film „Topovi Navarone“. Entoni Kvin je kamenita plaža, koja je dobila ime po glumcu. Afandou plažu neki nazivaju i najdosadnijom plažom na svim grčkim ostrvima. Dugačka je čitavih 7 km, i to bez ijednog objekta na njoj. Međutim, nekima je to idealno mesto za osamu. Stegna je prelepa mirna peščana plaža. Zlatni pesak i čista voda čine Agati plažu jednom od najlepših na ostrvu. Pesak je sitan i mekan, a voda plitka i idealna za decu. Pefkos je peščana plaža koja leži paralelno uz put. Na samom njenom kraju nalaze se mali stenoviti zalivi s plitkom vodom.
Plaža ima i na jugu ostrva. U zalivu Lardos pesak je sivkast i voda ne izgleda baš toliko čisto kao na drugim plažama. Zato mnogi turisti idu na Glystru – peščanu plažu s dobrim peskom. Kiotari je plaža zaklonjena brdima, peščana, ali i izolovana. Kada vetar duva u pogrešnom pravcu, turisti mogu da pate zbog smrada iz obližnje fabrike otpada. Genadi je stenovita plaža, a voda je čista i dobra za plivanje. Plimri je peščani zaliv zaštićen dinama, idealno mesto za one koji traže tišinu.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.