U trendu

Nirnberg – grad u kome se prepliću nemačka tradicija i istorija

Kada strani turista prvi put poseti Nirnberg, prestonicu srednje Frankonije, oblasti na severu Bavarske, prva asocijacija je da dolazi u grad poznat po Nirnberškom procesu. Nirnberg je gotovo potpuno uništen u bombardovanju od 1943. do 1945. godine. Najžešće bombardovanje doživeo je 2. januara 1945, kada je uništeno 90 odsto građevina u centru. Razlog zbog kojih je američko-britanska avijacija sistematski uništavala Nirnberg je to što je taj grad bio centar nacističke propagande. S obzirom na to da se nalazi u središnjem delu Nemačke i da je bio nezvanična prestonica srednjovekovnog Svetog rimskog carstva, večne inspiracije Adolfa Hitlera, Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija je od 1927. do 1938. svoje grandiozne mitinge kontinuirano održavala upravo u Nirnbergu.
Posle Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine, nirnberški mitinzi NSDAP postali su srž nacističke propagandne mašinerije. Hitler je u Nirnbergu 1935. godine, govoreći na partijskom mitingu, naredio Rajhstagu da ukine nemačko državljanstvo Jevrejima. Poznati nacistički propagandni film "Trijumf volje" takođe je jednim delom snimljen upravo u tom gradu. O tome šta građani Nirnberga danas misle o fašizmu svedoče antinacistički grafiti i precrtane svastike koje se mogu videti po zidovima i fasadama. Doduše, grafita i političkih parola ima mnogo manje nego u drugim velikim nemačkim gradovima. Krajnji levičari nisu toliko aktivni kao njihovi saborci iz Minhena ili Berlina, a ni pripadnici subkulturnih muzičkih pokreta ne žvrljaju mnogo. Nirnberg nije grad burnog noćnog života.
Pošto je jedan od industrijskih centara Nemačke i najveći broj njegovih građana radi u fabrikama Simensa, MAN-a i drugih velikih kompanija, na spavanje se u Nirnbergu odlazi prilično rano, pa su već oko 22 časa ulice prilično puste. Noćobdije ipak nisu bez zanimacije i redovni su posetioci čuvenih nirnberških pivnica, u kojima se može probati izvanredno svetlo i crno pivo. Svaka pivnica ima sopstvenu marku točenog piva i poslovično staloženi konobari ne mogu da sakriju osmeh kada gost naruči baš "pivo kuće". Ljubitelji crnog piva ne bi baš uživali u nirnberškom pivu jer u njemu nema karamele ni drugih slatkih sastojaka tipičnih za crna piva koja se proizvode kod nas.
Gurman koga put dovede u ovaj grad nipošto ne treba da propusti da proba sjajne kobasice s kupusom po kojima je Nirnberg čuven. Ništa manje ukusni nisu ni teleći medaljoni i razne supe koje su, u stvari, veoma hranljive kaše. Ovaj grad je još poznatiji po svojim božićnim vašarima koji se održavaju na prelepom centralnom trgu Hauptmarkt, a nijedan posetilac u vreme katoličkog Božića ne propusti priliku da kupi specijalitet, božićne kolačiće lebkuchen.
Kao poklon, kući treba odneti ručno rađene igračke ili džepne satove jer su upravo u Nirnbergu izrađeni prvi časovnici takve vrste u Nemačkoj. Ko god ima osećaj za estetiku, neće ostati ravnodušan na lepotu Heilig Geist Spital, bolnice izgrađene 1132. u kojoj su se lečili leprozni, katedrale Frauenkirche i Nirnberške tvrđave sastavljene od tri kule koje se izdižu nad centrom. Svakako da je ono što najviše godi oku posetioca spoj modernog i tradicionalnog i neko ko dolazi s naših područja, gde toga, nažalost, uopšte nema, ne može a da ne oda priznanje stanovnicima Nirnberga što ne pate od pomodarstva i ne beže od svoje tradicije, pa pomodnim restoranima i ekskluzivnim buticima ne posvećuju veću pažnju od starinskih krčmi i vašarskih tezgi.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.