U trendu

Oktobarfest – jesen u znaku piva (1)

Oktobarfest u Minhenu, koji lokalno stanovništvo zove i Wies’n ("poljana"), najveći je festival na svetu. Iako postoje mnoge imitacije ovog velikog karnevala piva, nijedna od njih nije dostigla dimenzije originalnog Oktobarfesta u Minhenu. Festival se održava svake godine u septembru i početkom oktobra (ukupno traje dve nedelje, a završava se prvog vikenda u oktobru). Oktobarfest godišnje poseti oko šest miliona ljudi, popije se oko šest miliona litara piva i pojedu se ogromne količine pečene piletine, kobasica i pereca.
Ove statistike izgledaju odbojno svakome ko ne voli gužvu, ali Oktobarfest je takav veliki događaj da bi svako trebalo da ga poseti barem jednom u životu. Ako propustite Oktobarfest, propustićete predivno iskustvo i veoma dobru zabavu. Kako biste što bolje iskoristili svoju posetu Oktobarfestu, dobro bi bilo da sve unapred isplanirate, a ima nekoliko bitnih stvari za koje se morate pripremiti i koje bi valjalo da znate kad prvi put idete tamo.
Oktobarfest je prvi put održan 1810. godine kada se bavarski princ Ludvig (kasnije kralj Ludvig I) oženio princezom Terezom. Venčanje je održano 12. oktobra 1810. godine, a 17. oktobra održana je velika konjska trka. Ovaj događaj je ponovljen 1819. godine i gradsko veće je odlučilo da bi festival trebalo da se održava svake godine, bez obzira na okolnosti. Od tada se održava svake godine na Terezinim poljanama, koje su ime dobile po princezi Terezi, u Minhenu, a traje punih 16 dana.
Pripreme za Oktobarfest počinju oko dva meseca pre zvaničnog otvaranja. Šest minhenskih pivara i oko 80 izvođača postavljaju svoje pivske hale i mnoge atrakcije, kao što su kuća straha, luna-park i razni drugi zabavni sadržaji. Nemojte se iznenaditi kad vidite da je to sve kao pravi grad sa sopstvenom infrastrukturom, ulicama, toaletima, policijom, poštom, prvom pomoći, pa čak i sa svojim kanalizacionim sistemom. Stotine ljudi se svake godine zapošljavaju da bi tamo radile. Oktobarfest ne unapređuje samo turizam već ima i veliki uticaj na ekonomiju Minhena.
Zbog popularnosti i veličine Oktobarfesta, preporučuje se da avionski let i hotelsku sobu rezervišete mnogo ranije, jer bi čak nekoliko meseci unapred moglo biti prekasno. Cene letova i hotela po pravilu veoma rastu za vreme Oktobarfesta. Isto važi i za rezervacije za stolovima na Oktobarfestu u velikim halama, od kojih je većina na glavnoj ulici zvanoj "Bierzeltstrasse" (ulica pivskih šatora). Iako su ti šatori zaista veliki u odnosu na obične šatore, mesta su obično rezervisana i do godinu dana unapred i biće vam teško da uđete u šator bez rezervacije. Verovatno ćete imati više sreće s pronalaženjem mesta na klupama ispred šatora u biergarten-u, koji većina šatora ima. Ovo vam je možda bolja opcija, jer je u halama često velika gužva, vruće je i glasna je muzika. Mora se napomenuti da su gužve najveće za vreme vikenda, dok se radnim danom za svakoga bez problema nađe dovoljno mesta na klupama u šatorima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar