U trendu

Oktobarfest – jesen u znaku piva (2)

Najbolji način da dođete na Wies’n je da idete pešice. Nalazi se na oko 15 minuta hoda od glavnog železničkog perona i veoma lako ćete ga pronaći. U većini slučajeva i ne morate da pitate nekoga za put, samo pratite masu. Drugi način da dođete na Oktobarfest je podzemna železnica: koristite linije 4 ili 5 i siđite na stanici Theresienwiese, ili broj 3 ili 6 i siđite na stanici Goetheplatz. Kada koristite prvi način, iz podzemne železnice ćete izaći pravo na Wies’n, a sa Goetheplatz-a ćete morati da pešačite nekoliko metara. Tramvaj broj 19 takođe staje u blizini Oktobarfesta. Ne preporučuje se da idete sopstvenim automobilom, jer nećete naći mesto za parking.
Sledeće na šta treba da pripazite jesu džeparoši, zato dobro čuvajte svoje stvari. Ako idete na neku od vožnji u luna-parku (bolje da to učinite pre nego što popijete pivo i pojedete nešto), najbolje je da novac držite u zatvorenim džepovima u pantalonama, jer bi vam mogao ispasti. Na Oktobarfestu pivo se pije iz velikih i teških jednolitarskih krigli. Teško je naručiti uobičajenu od pola litra; ako imate sreće, možda možete naručiti pola litra svetlog piva, ali to je neuobičajeno. Pivo za Oktobarfest je posebno pivo, jače od običnog, zato pripazite. Ako ne pijete alkohol, čak i jedna litarska krigla ovog piva mogla bi vam biti previše. Pivo, ali i sve ostalo prilično je skupo na Oktobarfestu u poređenju s normalnim cenama (cena litarskog piva kreće se od 7,50 do 8,50 evra).
Iako postoji mnogo toaleta na Oktobarfestu, uglavnom u sporednim ulicama kraj pivarskih šatora, verovatno ćete neko vreme čekati u redu. Zbog toga mnogi pijani ljudi obavljaju nuždu na livadi u blizini, ali to nije nešto što bismo vam preporučili, jer biste mogli da platite kaznu. Za mnoge je najbolja opcija da odu na Oktobarfest rano ujutro ili, još bolje, u toku nedelje. Isto važi ako želite da vidite neku od brojnih svečanosti. Prvi vikend morate da stignete veoma rano da biste nešto videli.
Prve subote Oktobarfesta u 10.45 na Wies’n-u prolazi povorka gostioničara na konjima, a predvodi ih minhenski gradonačelnik. Povorka se kreće preko Schwanthalerstrasse do Theresienwiese. U podne gradonačelnik Minhena otvara prvo bure piva u šatoru Schottenhammel. Prve nedelje festivala održava se velika parada tradicionalnih kostima i strelaca koji idu prema Wies’n-u, a počinje u 11 sati kod kapije pobede u Ludwigstrasse u Schwabing-u. Ako budete imali na umu sve što smo vam ovde napomenuli i ako budete imali sreće s lepim vremenom, na Oktobarfestu će vam biti predivno. Samo posmatrajte ljude (mnogi od njih obučeni su u tradicionalne nošnje), uživajte u pivu i dobro se zabavite.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar