U trendu

Ova zemlja ima najstrože zakone protiv cigareta i alkohola

Finska je evropska država sa najviše zakonskih regulacija alkohola, hrane i pića, električnih cigareta i duvanskih proizvoda, pokazalo je istraživanje.

Ta skandinavska država „najgore je mesto u EU za hranu i piće, smatraju u Epicentru, Evropskom informativnom centru za politiku. Finsku slede Švedska, Velika Britanija, Irska i Mađarska, dok su najmanje regulisane države Češka, Nemačka, Luksemburg i Holandija.

Finska se na vrhu liste zatekla zbog širokog raspona poreza na pića i hranu, poput onih na gazirana pića, slatkiše, čokoladu i sladoled. U Finskoj električne cigarete nisu dozvoljene, reklamiranje žestokih pića zabranjeno je u svim oblicima, a pivo i vino mogu se reklamirati samo na televiziji posle 22 sata. Finska ima najveći porez na pivo u Evropi, pa je jedna od dve države EU-a koja ima državni monopol na prodaju alkohola. Druga država sa takvim monopolom je Švedska, koja se nalazi na drugom mestu liste ponajviše upravo zbog svojih strogih zabrana alkohola.

S druge strane, Češka gotovo da i nema restrikcija što se tiče reklamiranja alkohola, kao ni njegovog točenja u restoranima i kafićima. Porez na pivo je među najnižima u Evropi, reklamiranje električnih cigareta je dopušteno, duvanski proizvodi smeju da budu na vidljivim mestima, a na vlasnicima ugostiteljskih objekata je da li će zabraniti pušenje.

Lista ne pokazuje koliko su ove mere uspešne u poboljšanju zdravlja i blagostanja stanovništva, ali iako Finci i Šveđani konzumiraju više alkohola od stanovnika država poput Češke, Slovačke i Portugala, glavna sekretarica NordAN-a, skandinavske zadruge koja zastupa regulaciju alkohola i droga, je rekla kako se Švedska i Finska nalaze „pri vrhu indeksa koji se bave srećom, ekonomskim blagostanjem, zdravljem i kvalitetom života“, i da su takvi „porezi i zakoni vezani za zdravlje građana bliski skandinavskim državama“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar