Ovo mistično ostrvo pohodi ceo svetski džet-set (foto)

Smaragdna obala ili Costa Smeralda simbol je luksuza i slatkog života u svetskim razmerama. Ovo je najpoznatija i najelitnija italijanska obala. Smeštena na severoistočnom delu Sardinije, duga je čak 55 kilometara. Ime je dobila po boji mora, koja podseća na mešavinu smaragda i tirkiza. Tu su elegantni mali hoteli, brojni laundž barovi, ali i butici najpoznatijih svetskih dizajnera. Ukratko, Costa Smeralda nudi sve što je potrebno za život jednog džet-setera.

Kaljari je glavni grad ostrva i luka sa 160.000 stanovnika. Osnovali su ga Feničani u sedmom veku pre nove ere – izgradili su luku iz koje su plovili prema Africi. Centar Kaljarija odlično predstavlja istoriju. Proučavanje arhitekture je kao putovanje kroz vreme. Iz svakog perioda sačuvano je poneko zdanje, na primer, rimski amfiteatar i Crkva svetog Santorinija, koji ostavljaju bez daha.

Poznat deo grada je Kastelo – zbog monumentalnih kula Slona i svetog Patricija, kao i galerija s kolekcijom vrednih slika. Pravi Kaljari doživećete ako se prošetate mračnim ulicama Stempanse, u kome se nalaze crkve i katedrale iz različitih epoha. Pored bogatog kulturnog nasleđa, ovaj mediteranski biser turistima nudi i izuzetnu zabavu. Mlade posebno oduševljavaju tehno dešavanja, a ima i turista koji uživaju u igri na gradskim trgovima. Kaljari je poznat i po Festivalu folklora, koji se tradicionalno održava 1. maja. Ne treba posebno isticati kvalitet i uslugu u brojnim restoranima.

Budoni je mirno letovalište na severoistoku ostrva. Tirkiznoplavo more, plaže okružene stenama, borova šuma i usporeni tempo života učiniće da zaboravite na sve brige i prepustite se čarima pravog i nezaboravnog odmora. U blizini se nalazi ušuškani San Teodoro, popularan zbog finog belog peska i divnih laguna koje nastanjuju ružičasti flamingosi. Nuoro je umetnički gradić, poznat po tome što na njegovim divnim plažama uživa svetski džet-set. Na samo pet kilometara udaljenosti od obala Sardinije nalazi se ostrvce, nekadašnja samostalna kraljevina Tavolara, a danas sastavni deo Italije. More koje ga okružuje poznato je po rekreativnom ronjenju. Broj posetilaca je ograničen zbog mera preduzetih za očuvanje sredine.

Oni koji imaju privilegiju da letuju na Sardiniji neretko, obično prilikom dolaska na ostrvo ili odlaska s njega, pored večnog Rima, posećuju i Napulj. Poznat po divnom zalivu, najveći grad južne Italije nalazi se u blizini aktivnog vulkana Vezuva. Osnovali su ga Grci između sedmog i šestog veka pre nove ere. Zanimljivo je da je već 1224. godine u Napulju osnovan univerzitet. U 17. veku ovaj grad je sa 300.000 stanovnika bio – posle Pariza – drugi po veličini grad u Evropi. Istorijski centar Napulja uvršten je na Uneskovu listu svetske baštine. Između ostalog, u gradu se nalazi i najstarija Opera, osnovana 1737. godine u Evropi. Što se tiče hrane, Napulj se smatra postojbinom pice.

Foto: Kingkurt/Pixabay.com
Foto: Kingkurt/Pixabay.com

Od Pompeje se danas mogu videti samo ruševine gradića koji se nalazio na ušću reke Sarno. Imao je luku i dobro razvijene trgovačke odnose s istočnim zemljama, posebno Egiptom, odakle su se donosile fine poslastice za rimske bogataše. Od grožđa iz vinograda Pompeje pravljeno je čuveno vino, a sos načinjen od tri vrste ribe s posebnim začinima bio je omiljen širom Italije. S vremenom Pompeja je postala luksuzno i bogato mesto u kome su podizane vile, letnjikovci, građeni su vodoskoci, hramovi, spomenici, amfiteatri, pozorišta, kupatila, kao i vodovodni sistem. Nad gradom se izdizala šiljasta kupa vulkana Vezuva, koja u to vreme nije imala otvoreni krater.

Sardinija je poznata po specijalitetima od morske ribe, pikantnom svinjskom pečenju s prelivom, pasti kulurđones punjenoj krompirom, sirom, belim i crnim lukom i nanom i ovčijem siru pekorino sardo. Ostrvo se proslavilo i po izuzetnim kolačima, uz koje se služi posebna vrsta slatkog vina. Na Sardiniji je i sladoled poseban i niko mu ne može odoleti.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.