U trendu

Petrogradske bele noći

Sankt Peterburg, grad na reci Nevi, ima više imena. Iz milošte ga njegovi stanovnici zovu „Piter“, a u inostranstvu se govori o „gradu belih noći“ ili „severnoj Veneciji“. Petar Veliki je u 18. veku napravio od Sankt Peterburga novi glavni grad prema zapadnim uzorima. On je postao prozor Rusije prema Evropi.

Grad koji se prostire na više od stotinu ostrva i danas se ubraja u najlepše evropske metropole. Mreža kanala reke Neve prožima ceo grad, a više od 600 mostova izvija se iznad vodenih ulica. Stara ulica Nevski prospekt oživljava duh prohujalih vremena. Od božanstvenih palata s pozlaćenim kupolama zastaje dah. Ta ulica nije samo kulturno nego i trgovačko središte. U centru grada, gde počinje i Nevski prospekt, nalazi se Admiralitet s poznatim zlatnim tornjem. U samoj blizini ruski carevi sagradili su Zimsku palatu – Ermitaž, u kojoj su danas izložene poznate umetničke zbirke. Obavezno treba posetiti manastir Smolnji, Ruski muzej i pozorište Ermitaž.

Poseban doživljaj pružaju „bele noći“ od sredine juna do sredine jula. Tada, umesto mraka, grad prekrije izmaglica koja mu daje notu mističnosti. U odnosu na arhitekturu, ruska kuhinja je jednostavna. Tradicionalna jela, koja su poznata i van granica Rusije, jesu supa od cvekle, takozvani boršč ili šči, i bela supa od kupusa. Poznat je i specijalitet soljanka, varivo od krompira, kiselih krastavaca, ribe ili mesa. Tu su i blini, slane palačinke od heljdinog brašna.

Nekadašnja Zimska palata s pozlaćenim stubovima ne podseća samo spolja na pravo umetničko delo. Zahvaljujući Katarini Velikoj, iza čarobnih baroknih fasada stare rezidencije danas se nalazi muzej Ermitaž, gde su izložena umetnička dela poznata širom sveta. Pozlaćene kupole Vaznesenjske crkve uzdižu se u plavo nebo. Iza katedrale nalazi se trg na kojem se prodaju suveniri. U svetu su omiljene lutke koje su kod nas poznate kao babuške. U trbuhu oslikanih drvenih lutaka nalaze se iste takve, samo manjeg formata.

Sankt Peterburg zovu i „muzej pod otvorenim nebom“. Na svakom koraku mogu se videti katedrale i palate s pozlaćenim kupolama, tipičnim za građevine širom Rusije. Ovaj grad voleo je i ruski kompozitor Petar Čajkovski. Zimi se njegove opere izvode u pozorištu Marijinski.

Zimi temperatura pada i ispod minus 25 stepeni Celzijusovih, ali to ne sprečava stanovnike Sankt Peterburga da vreme provode napolju. Umetnička zbirka na obali Neve je prvi javni muzej u Rusiji. Danas se posetioci dive umetničkim delima iz vremena cara Petra Prvog koja potiču iz celog sveta.

Nostalgični šarm i moderan način života perfektno se stapaju u celinu u ovom gradu iz snova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)