U trendu

Poklon bogova s Olimpa – grčka ostrva (2)

Grčka, kolevka svetske kulture, turistima iz celog sveta nudi ostrva čijom su lepotom inspirisani mnogi mitovi i legende. Tuda je plovio Odisej na svom epskom povratku kući, tu su se borili divovi i Titani, tu se pisala istorija modernog sveta. Predivna priroda, zelenilo drveća, raskošne plaže, prošlost i sadašnjost koje se prepliću daju posebnu draž ovom najlepšem daru bogova s Olimpa. Evo samo kratkog predstavljanja nekih od najlepših bisera grčkog arhipelaga.
Zakintos – "cvet istoka", kako su ga još davno nazvali Mlečani, biser Jonskog mora, brežuljkast s prepunim zelenim plaštom maslinjaka i ukrašen mirisnim grmovima lavande i mirte izgleda kao da pluta u staklastom tirkiznom i toplom moru. Legenda kaže da su ga stari grčki bogovi Artemida i Apolon izabrali za odmor zbog blage klime, idiličnih pejzaža, peščanih plaža, kristalnog plavog mora i magičnih zlatnih zalazaka sunca. Ostrvo je dobilo ime po Zakintu, sinu trojanskog kralja Dardana. Ono je najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača (Caretta). Na peščanim plažama juga Zakintosa, zaštićene u nacionalnom pomorskom parku, one polažu jaja i gaje u miru legla mladih.
Krf je zbog svog povoljnog geografskog položaja i blage klime najzelenije ostrvo Grčke. Pripada jonskom arhipelagu i nalazi se na samom ulazu u Jadransko more. Bogat četinarima i sa, kako kažu, tri miliona stabala maslina, važi za ostrvo večnog proleća. Bujna vegetacija, uvale i tirkizno more postali su zaštitni znak ostrva. Takvo, ubavo i zeleno, u prekrasnim bojama proleća, pominje se u Homerovoj "Odiseji" kada se opisuje da je Odisej po povratku iz Trojanskog rata, a pre povratka na rodnu Itaku, stigao na Kerkiru (grčko ime za Krf). Prvi doseljenici bili su Korinćani u osmom veku pre nove ere, a Krf je bio omiljen i među kraljevima i pesnicima. Bio je i druga otadžbina srpskim junacima iz Prvog svetskog rata – na svakom koraku su obeležja koja svedoče o hrabroj srpskoj vojsci i njenom boravku.
Skijatos je malo ostrvo sa tek 14 kilometara dužine i varirajuće širine od oko četiri kilometra. Na tom prostoru raspoređeno je 66 prelepih plaža (uglavnom peščanih). Plaža Kukunaris je i zvanično među deset najlepših na svetu, a oduševljava i ruralni Mandraki i šarmantna Banana (velika). Za svačiji ukus može se naći plaža na kojoj imate osećaj kao da ste njen vlasnik. Plaža Lalarija, do koje se može doći samo brodom, poznata sa razglednica i iz emisija "Nacionalne geografije" (velika rupa u steni), ima specifičnu podlogu od crnog šljunka. Ta cela strana je divlja i krije stari grad Kastro (kula). Pri kraju su plaže Mandraki i Banana, do kojih možete doći prevozom u kombinaciji s pešačenjem. Najlepša tišina, bez bombardovanja novim hitovima, i uvek čarobni vetar koji vas hladi ispod trščanih suncobrana daju utisak kao da se nalazite na Karibima. Svi koji su bili tu imali su sličan osećaj.
Srodan članak

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.