Rajski vrt rezervisan za najbogatije (foto)

Jezero Komo (Lago di Como) treće je po veličini u Italiji, posle jezera Garda i Verbano. Nalazi se na samom severu zemlje, na granici sa Švajcarskom. Ima veoma neobičan oblik – naopako okrenutog slova Y. Na vrhu zapadnog kraka nalazi se gradić Komo. Možda će vas iznenaditi to što naselja na jezeru svojom vegetacijom i tipom kuća jako podsećaju na južna primorska mesta, a jezero je zapravo u podnožju Alpa. Oblast oko jezera naseljavana je još u vreme Rimljana, kada su patriciji tu podizali svoje letnjikovce. Još tada je Komo bio rezervisan za najbogatije.

Danas su tu hoteli najviših kategorija, popularni naročito među Englezima i Amerikancima. Najpoznatiji je Villa d’Este, hotel deluks kategorije u kome prenoćište košta 500 američkih dolara. Hotel ima i svoj heliodrom, svoju tvrđavu, dva bazena, vezove za jahte. Pored vrhunske elegancije i usluge, izgleda da se plaća i privilegija boravka u društvu najboljih – na jezeru se, naime, nalaze vile italijanskog i svetskog džet-seta: Erosa Ramacotija, Donatele Versaće, Džordža Klunija. Kvadratni metar tih vila košta i do 5.000 evra, što dovoljno govori o njihovoj ekskluzivnosti.

Prostor oko jezera naseljen je kasno, jer su tri reke koje se u njega ulivaju (Kozija, Valduče i Aperto) stvorile močvarni teren koji preistorijski čovek nije umeo da kontroliše. U 5. veku pre nove ere u ovu oblast dolaze Gali, i nakon pobede nad Etrurcima prisvajaju teritoriju Koma. Oni su, sudeći po knjigama Tita Olivija, podigli čak 28 utvrđenih zamaka oko takozvanog Comum Oppidum-a. Prvi kontakt s Rimom uspostavljen je 196. godine pre nove ere, kada je rimski konzul u teškoj bici osvojio tu oblast. U Komo tada dolazi Pompej Strabon i započinje obnovu grada. Tri reke se kanališu, Oppidum postaje kolonija i počinje izgradnja obale jezera – Novum Comum.

Foto: Gabrielemlink/Pixabay.com
Foto: Gabrielemlink/Pixabay.com

Za vreme Cezarove vladavine Komo naseljava oko 500 Grka, koji razvijaju poljoprivredu – gaje masline i vinovu lozu. Grade se nove zidine oktogonalnog oblika, zbog čega tvrđavu nazivaju arracme (lat. pauk).

Ruševine se još mogu videti u dvorištu obližnje škole. U vreme kada je Rimsko carstvo bilo na udaru varvara, Komo su zaposedali Goti, Huni, Langobardi, Franci i konačno Oti, svesni njegovog važnog strateškog značaja. Međutim, stanovnici Koma su se mirno pokoravali došljacima i nastavljali da se razvijaju zahvaljujući pre svega zanatlijama i trgovcima.

Kasnije, kao potpuno samostalna komuna, Komo je često ratovao s Milanom. Bitke su bile duge i rezultirale su rušenjem zidina oba grada. Po sklapanju mira, zidine Koma su obnovljene i izgrađeni su izvanredni spomenici arhitekture u romanskom stilu – Crkva svetog Karpofora – podignuta na paganskom hramu posvećenom Merkuru, Crkva svetog Abondija – nikla na temelju stare hrišćanske crkve posvećene svetom Petru i Pavlu, i mnoge druge. U to vreme izgrađen je i zamak Baradelo van zidina grada i Vrata tvrđave, impozantan ulaz u tvrđavu visok 40 metara. Počinje i izgradnja glavnog sakralnog objekta – Katedrale.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.