Mocart kugle okružene brdima (foto)

Ako u ovaj divni grad na severozapadu Austrije, na granici s Nemačkom, stignete kolima ili autobusom, sav umor prouzrokovan dugim putovanjem biće vam nadoknađen. Predivna priroda koja okružuje Salcburg, brda i livade kao s reklame, prosto pleni na prvi pogled. Sam grad je priča za sebe. Predivni barokni grad odiše čistinom i zelenilom i prosto vas vraća u neko prošlo vreme. Barokni izgled grada, koji potiče iz 17. veka, doprineo je tome da Salcburg često nazivaju i prestonicom kiča, zbog njegovih kitnjastih zgrada i fasada prepunih detalja.

Salcburg su osnovali Kelti, a svoje ime duguje bogatim nalazištima soli u okolini. Sam grad nalazi se na reci Salcah i deli se na stari (Altstadt) i novi grad. Stari deo grada karakterišu prelepe katedrale u gotskom i baroknom stilu, od kojih su neke izgrađene i pre X veka, zbog čega je grad u srednjem veku nazivan još i Severni Rim. Simbol grada, koji je, na sreću, izbegao sudbinu mnogih zgrada koje su stradale tokom Drugog svetskog rata, jeste tvrđava Hohensalcburg, oko koje se nekad formiralo sadašnje jezgo grada. Stanovnici grada ovu građevinu zovu Festung, što znači tvrđava.

Pored svoje lepote Salcburg je poznat i po svom čuvenom sugrađaninu, Volfgangu Amadeusu Mocartu, koji je rođen u Salcburgu 27. januara 1756. godine. Sam Mocart, prema tvrdnjama istoričara, nije preterano voleo svoj rodni grad, ali mu se Salcburg na dostojan način odužio. Ceo je u znaku velikog Amadeusa. Njegova rodna kuća nalazi se u ulici Getrajdegase broj 9, koja je i najživlja ulica u gradu. Kuća je pretvorena u muzej koji godišnje posete hiljade turista iz celog sveta. Pored ovog muzeja posvećenog velikom kompozitoru, u gradu postoji i poseban Mocartov muzej. Univerzitet takođe nosi ime ovog velikog umetnika, i tu se tradicionalno izvode Mocartovi koncerti. Čuveni Salcburški festival, koji se održava od 1920. godine, obavezno počinje izvođenjem Mocartovih dela.

Foto: Hans/Pixabay.com
Foto: Hans/Pixabay.com

Kao turista u ovom gradu ćete se osećati veoma lepo, ne samo zbog lepih građevina nego i zbog ljubaznih i kulturnih građana. Lokalno stanovništvo je veoma predusretljivo i rado će vam pomoći u svakoj prilici. Jedini problem će možda ponekad biti ako im se obratite na engleskom, na šta će vam ljubazno odgovoriti pomalo zamuckujući. Vozači će vas uz osmeh uvek propustiti na pešačkom prelazu, a bogami i van njega. Stariji će vam na semaforu obavezno poželeti dobar dan, a prodavačice će uvek proveriti da li vam je kusur tačno vraćen. Radno vreme prodavnica u gradu je za naše prilike veoma zbunjujuće. Većina radnji otvorena je od 9 do 17 časova, dok neke samousluge imaju različit raspored radnog vremena za svaki radni dan.

Pošto je ovo turistički grad, jedan od najposećenijih u Austriji, cene u prodavnicama su dosta više nego u ostalim austrijskim gradovima, pa ukoliko planirate šoping, spremite se da za to platite i odgovarajuću cenu.

Foto: Hans/Pixabay.com
Foto: Hans/Pixabay.com

U Salcburg možete doći u bilo koje doba godine. U proleće i leto možete se diviti lepoti cvetnih bašta koje krase njegove parkove, a posebno je lepo uređena čuvena palata Mirabel. A možete se provozati po okolnim brdima ili prošetati dugim pešačkim stazama koje krase okolne planine koje okružuju grad. Zimi ovaj grad takođe ima šta da ponudi, jer se u njegovoj okolini nalaze neka od najpoznatijih austrijskih skijališta i skijaških centara, pa nećete pogrešiti ni ako tada posetite Salcburg.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.