U trendu

Sicilija: između vatre i vode

Najveće sredozemno ostrvo, Sicilija, specifično po svom trouglastom obliku, čiji su vrhovi Capo Peloro u Mesini na severoistoku, Capo Boeo u Marsali na severozapadu i Capo Passero u Portopalu na jugu, privlači sve ljubitelje kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih lepota, prevashodno zbog bogate kulturno-istorijske baštine. Toliko toga ima da se vidi od ostataka velikih kultura, počevši od grčke, preko rimske, vizantijske, arapske, normanske, pa sve do španske.
Ovo ostrvo je oduvek privlačio brojne narode zbog svog položaja, prirodnih bogatstava, povoljnog podneblja s toplim prolećem i jeseni, vrelim letima i blagim zimama. A prijatno ćete biti iznenađeni i s kolikom gostoljubivošću domaćini dočekuju goste. Verovatno niste znali da na Siciliji, uz gajenje agruma, povrća, badema, lešnika, raznih riba, postoji i tradicija proizvodnje čokolade.
Važnu ulogu na Siciliji imaju i verski običaji. Među većinskim rimokatoličkim stanovništvom posebno je značajna procesija na Veliki petak. Najpoznatije su impresivne procesije u Marsali, Eni i Trapaniju. Slične parade u čast mnogih svetaca zaštitnika održavaju se duž cele Sicilije. Najpoznatije proslave ove vrste su proslava sv. Rozalije u Palermu, sv. Agate u Kataniji i sv. Lucije u Sirakuzi. Najviši živi vulkan u Evropi, vulkan Etna, uzdiže se na visini od 3.000 metara, a brojni turisti se penju na vrh da bi uživali u predivnom pogledu koji seže duž celog ostrva.
Jedno od najpoznatijih letovališta, Taormina, nalazi se usred predivne vulkanske pokrajine. Turistima je poznato po razuđenoj obali, brojnim antičkim spomenicima, ali i po ugostiteljskim lokalima u kojima možete probati razne domaće kulinarske specijalitete o kojima se toliko priča, razne vrste voća i povrća, riba, plodova mora, testenine na sve moguće načine i, naravno, poznata dobra italijanska vina. Najpoznatija lokalna vina su Corvo di Salapurta, Marsala, Moscato di Pantelleria, Malvasia delle Lipari, Eloro Nero d´Avola, Cerasuolo di Vittoria. Takođe, dobro je znati da su kod njih u restoranima uobičajene napojnice u visini od 10 odsto od iznosa računa.
Samo 7 kilometara od Taormine nalazi se mesto Letojani. Nekad je to bilo poznato ribarsko mesto, ali sada je vrlo poznato letovalište. Brojni turisti ga posećuju zbog predivnih dugih peščanih plaža, a poznata je 3 kilometra duga promenada na kojoj se nalaze brojni restorani, barovi i drugi ugostiteljski lokali. Za poklone ne morate mnogo da brinete, jer su tu mnoge prodavnice suvenira koje su uvek otvorene do kasno u noć.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.