U trendu

Ski-centri: Austrija (2)

Šladming se nalazi u pokrajini Štajerskoj, a samo skijalište obuhvata nekoliko mesta i vrhova kao što su Hohvurcen, Planai, Hauzer-Kajbling i Dahštajhn glečer. Šladming je zaista prekrasno mesto, noću ne baš preterano živo, i pomalo skupo. Mesto se nalazi na 745 metara nadmorske visine, dok skijališta idu i do 1.900 metara nadmorske visine, to jest do vrha Planai. Osnovni problem je što je ulazak na skijalište organizovan preko samo jedne kabinske žičare, pa postoji mogućnost gužvi, naročito u jutarnjim časovima. Šladming ima 55 km ski-staza, a s okolnim planinama ukupno 180 km. Cela regija zajedno s Flahauom, Bad Goštajnom i skijalištima koja se nalaze u okolini ima 830 km skijališta. Možete kupiti regionalnu kartu (dnevni ski-pas) i skijati se na svim okolnim skijalištima, ali problem je što nisu sva skijališta povezana žičarama. Pored skijanja, Šladming nudi i dosta pratećih sadržaja, ali sam noćni život i nije tako intenzivan kao u ostalim ski-centrima.
Bad Klajnkirhajm spada u red manjih austrijskih ski-centara i pogodan je za porodični odmor. Ovaj ski-centar je poznat i po izvorima lekovite tople vode. Nalazi se u blizini Klagenfurta (Celovca) u pokrajini Koruškoj. Ono što poslednjih godina pada u oči jeste činjenica da ovaj ski-centar polako postaje više mondenski, a manje skijaški. Pored toga, u odnosu na skijališta koja se nalaze u blizini, čini se da zaostaje po opremljenosti. Ipak, staze su pokrivene najnovijim sistemom za praćenje broja skijaša na stazi, otvorena je nova gondola za osam osoba i puštena je nova staza. Mesto se nalazi na 1.035 metara nadmorske visine i smešteno je unutar nacionalnog parka Nokberge. Zime su uglavnom suve i s više sunca u odnosu na ostala austrijska skijališta. Skijaška sezona u ovom centru traje od decembra do sredine aprila.
Staze se prostiru u ukupnoj dužini od 90 km i uglavnom spadaju u lakše i srednje teške. Postoje i dve crne staze koje se ne uređuju. Pokriva ih 26 ski-liftova, a s vrha Kajzerburgaban, s visine od 2.055 metara nadmorske visine, kreće najduža staza sa spustom od 4 km. Pored nje, skijaši vole i stazu Malbrunfart; a najveći izazov za snoubordere je staza Franc Klamer, mada za njih postoji i posebno uređen snoubord park u podnožju staze Kajzerburgaban. Zbog manjih snežnih padavina, staze su pokrivene topovima za veštački sneg, a moguće je i skijati se ili se sankati i noću. Na stazama postoje planinske taverne, a u mestu ima dosta dobrih restorana.
Ono što ovaj ski-centar izdvaja od ostalih jesu izvori termalne vode u banjama Sveta Katarina i Romebad. Na termalnim izvorima izgrađeni su spa-centri s otvorenim i zatvorenim bazenima, pa ko voli, može da se kupa na otvorenom i u januaru. Postoji i veliki broj uređenih pešačkih staza, a ne propušta se ni poseta Crkvi svete Katarine iz 1492. godine, u čijem podrumu po verovanju izvire lekovita voda koja leči očne bolesti.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.