U trendu

Ski-centri: Crna Gora (1)

Planina Durmitor, nacionalni park Crne Gore, pruža mogućnost za sve vidove uživanja na snegu i u belim sportovima. Na obroncima Durmitora nalaze se staze za sve kategorije skijaša, za sankanje, snoubording, kao i staze za duge, ali i ne preterano naporne šetnje. Jedno od odredišta na ovoj planini može biti Žabljak, grad na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori (1.453 metra), koji se nalazi u centru Nacionalnog parka „Durmitor“.
Do Durmitora se iz Beograda može stići vozom, koji ide do Mojkovca (odatle se put najčešće nastavlja kombi prevozom ili autobusom), zatim automobilom ili autobusom. Postoji i svakodnevna linija iz Beograda za Žabljak, a putovanje traje oko osam i po sati. Durmitor je planina s najviše snežnih padavina, ne samo u Crnoj Gori već i na području bivše SFRJ. Skijališta se nalaze na visinama od 1.400 do 2.213 metara nadmorske visine, a povezuju ih vučnice, tanjirače i ski-liftovi. Na području oko Crnog jezera nalaze se staze za nordijske discipline, prvenstveno trčanje na skijama.
Najpoznatija staza na Durmitoru je Savin kuk, dužine 3.500 metara, na kojoj rade dve žičare, jedan ski-lift i dva bebi ski-lifta. Moguće je i noćno skijanje, jer je staza osvetljena reflektorima. Staza Bosača, koja se nalazi na vrhu Štouc, duga je 1.760 metara i do nje vozi žičara dvosed. Radno vreme žičara je od 10 do 16 časova. Prevoz do skijališta iz pravca Žabljaka kreće od 9.30 časova, a polasci su organizovani na svaki sat vremena. Okolina Crnog jezera nudi mogućnost nordijskog skijanja ili langlaufa (hodanje na skijama), jednog od najzdravijih vidova rekreacije, koji mogu upražnjavati sve generacije. Nema opasnosti od padova i povreda. Na stazi postoje instruktori nordijskog skijanja, tako da ćete za veoma kratko vreme naučiti osnovne korake, kako biste uživali u ovom vidu rekreacije. Takođe, u samom gradu postoji obeležena staza za nordijsko trčanje, za koju nije potreban ski-pas. U ponudi su još i obdanište na stazi, zimski paraglajding, jahanje konja ili vožnja u psećim zapregama.
Smeštajni kapaciteti u Žabljaku su pre svega hotel „Jezero“, koji je od centra grada udaljen oko kilometar, a od jezera oko dva kilometra. U okolini samog hotela podignuto je naselje sa 17 vila koje se iznajmljuju (najčešće na period od sedam dana), a cene se kreću od 390 do 460 evra za sedam dana. Vile raspolažu dnevnim boravkom, dvema spavaćim sobama i kuhinjom. Ako niste raspoloženi za kuvanje, u hotelu „Jezero“ možete uplatiti polupansion, koji se kreće oko 10 evra po danu. Takođe, na samim stazama postoje i restorani, gde možete da popijete kafu ili čaj, a možete i ručati u njima.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.