U trendu

Ski-centri: Crna Gora (2)

Bjelasica je planina dobro poznata po svojim prirodnim lepotama. U njenim čarima može se uživati i zimi i leti. Ova planina nalazi se u kolašinskom regionu, koji je omeđen Bjelasicom, Sinjajevinom i Komovima. Centar ovog zimskog odmarališta je grad Kolašin, koji i sam nudi idealne uslove za sport i rekreaciju. Taj gradić nalazi se na 950 metara nadmorske visine u centralnom delu Crne Gore i ima tri ski-kluba. Smeštajni kapaciteti su pre svega hotel „Bjanka“, koji raspolaže sa 340 ležajeva, a u samom gradu se nalazi i nekoliko manjih hotela i pansiona, gde možete pronaći smeštaj po pristojnim cenama. Do Kolašina iz Beograda možete stići vozom, kolima ili autobusom. Ski-centar organizuje prijem i prevoz gostoju koji stižu železnicom i prevozi ih do hotela.
U sastavu ski-centra Bjelasica su olimpijski bazen, teniska igrališta i stadion malih sportova, koji su u funkciji leti. Ski-liftovi i žičare nalaze se na Jezerinama, deset kilometara od Kolašina. Uspinjača vozi do vrha Ćupovi, koji je na visini od 1.880 metara, a nekoliko ski-liftova prevozi i do manjih vrhova. S Ćupova možete nastaviti ski-liftom do nadmorske visine od 1.930 metara. Na samom skijalištu rade: dvosed žičara duga 1.840 metara, kapaciteta 1.200 skijaša na sat, zatim tri ski-lifta dužine 500 metara, kapaciteta oko 500 skijaša na sat, i bebi ski-lift dužine 150 metara. Odatle vodi staza duga oko tri kilometra, a visinska razlika je 460 metara. Takođe, izgrađen je i ski-lift do Carevog dola, na nadmorskoj visini od 1.660 metara. Ukupna dužina ski-staza na Jezerinama je 15 km. Ova ski-staza je osvetljena reflektorima, pa je moguće noćno skijanje, a organizovana je i gorska služba spasavanja, kao i nekoliko ski-škola.
Na Jezerinama se nalaze i dva restorana, gde se možete okrepiti i nešto pojesti. Sunca ima u izobilju, a skoro da nema gužvi na stazama. Staze su veoma dobro uređene, široke i dobro utabane, bez kamenja. Na skijalištima na Jezerinama postoji parking koji prima oko 300 vozila, tako da slobodno možete kolima stići do samog skijališta, mesta za parkiranje ima. Autobuski prevoz od Kolašina organizovan je u intervalima od pola sata, a prvi polazak je od 10.30 časova. Žičare prestaju da rade u 17 časova, kada kreće i poslednji autobus koji vozi do Kolašina.
Ski-centar Turjak nalazi se na severu Crne Gore, nekoliko kilometara od Rožaja, na nadmorskoj visini od 1.300 metara. U sklopu ski-centra nalaze se hotel „Turjak“ i dva ski-lifta u ukupnoj dužini od 1.300 metara. Staze su dobre, a na njima mogu skijati svi, od početnika pa do onih malo iskusnijih. Ski-centar Lokve je na planini Smiljevici. Tereni za skijanje su na nadmorskoj visini od 1.335 metara do 1.675 metara. Do staza stižete žičarom koja vozi od hotela „Lokve“, koja je kapaciteta 1.000 skijaša na sat. Na visini od 1.560 metara nalazi se ski-lift, kojim možete da se popnete još nekih stotinak metara. Visinska razlika staza je 280 metara.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.