U trendu

Španija – najpoznatije turističke destinacije (2)

Ljoret de Mar je jedna od omiljenih destinacija naših turista. Nalazi se na Kosta Bravi (Divlja obala) u severoistočnoj Kataloniji. Ova obala pruža se od francuske granice do Barselone, a njen pravi biser i turistička prestonica je Ljoret de Mar, jedno od najvećih i najposećenijih letovališta na zapadnom Mediteranu.
Spoj povoljne letnje klime i izvanrednih plaža iskorišćen je za izgradnju velikog broja hotela i apartmana. Ljoret de Mar pulsira 24 sata dnevno, uz obilje događaja. Pored divne plaže koja se proteže duž celog grada, poznat je i po kulturnim i arhitektonskim atrakcijama. Za one koji vole netaknutu prirodu i osećaj divljine na obalama na kojima je nekad bilo bezbroj pirata postoje brojne uvale i pećine. U blizini se nalazi i najveći španski vodeni park, jedinstven na području južne Evrope. Ljoret de Mar može da ispuni sve zahteve mlađih turista jer vrvi od noćnog života. Diskoteka Holivud je nezaobilazno mesto dobrog provoda. Ljoret del Mar zovu još i „cvet na moru“ ili „grad lovora“. Godišnje, tu odmor provodi više od 200.000 turista iz celog sveta, a najbrojniji su Britanci, Francuzi i Nemci. U krugu od sto kilometara nalazi se Figueras, rodno mesto i muzej čuvenog slikara Salvadora Dalija (1904–1989), umetnika neverovatne genijalnosti.
Marbelja se nalazi se u provinciji Andaluziji u centralnom delu regije Kosta del Sol (Obala sunca). Sa 115.000 stanovnika Marbelja je jedno od najvećih, ali i najluksuznijih letovališta u Španiji. Nastala je na mestu nekadašnjeg malog ribarskog naselja i srednjovekovnog grada čiji se ostaci i danas mogu naći u starom jezgru grada. Turistički bum doživljava osamdesetih godina 20. veka, kada su izgrađeni moderni hoteli. Na samo 60 kilometara udaljenosti je Malaga, najsunčaniji i najtopliji grad u Evropi i rodno mesto velikog slikara Pabla Pikasa.
Majorka je najveće ostrvo u Španije, ujedno i grupe Balearskih ostrva. Majorka je jedna od najstarijih turističkih destinacija u Evropi pa je zovu i „stara dama“. Ipak, ona je i danas mladalački živahna, prepuna iznenađenja i pomalo misteriozna. Meštani s ponosom ističu da se mnogi turisti stalno vraćaju i sve više zaljubljuju u njene lepote. Prosečna letnja temperatura je 32 stepena Celzijusa, a zimska 15 stepeni. Administrativni centar Majorke i Baleara je Palma de Majorka, pravo mondensko mesto. I čuveni teniski as Rafael Nadal je stanovnik ovog ostrva, koje zovu i dragulj Mediterana. Opčinjeni lepotom sredozemnog arhipelaga, između ostalih, novac u luksuzne vile uložili su Ketrin Zita Džouns i Majkl Daglas, Klaudija Šifer, Felipe Gonzales, Mihael Šumaher, Boris Beker.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)