Val Toren – skijanje u dolini sunca

Pored toga što je najviši skijaški centar u Evropi, Val Toren je i deo najvećeg skijaškog kompleksa na svetu – TreValles (Tri doline). Iako je od nas prilično udaljeno, svi se slažu da ćete, čim vidite kako izgleda ovo naselje i sve sadržaje koje ono nudi, zaboraviti na sav umor i sigurno se ponovo vratiti sledeće godine. Zaštitni znak mu je sunce, a to vam verovatno dovoljno govori da je zabava garantovana.
O Val Torenu se uvek govori u superlativima. To je najpoznatije i najmlađe skijalište u okolini. Izgrađeno je 1971. godine. Nalazi se na 2.300 metara nadmorske visine i ide sve do 3.300 metara. Poznato je po tome što sezona traje od početka oktobra pa čak do sredine aprila, zahvaljujući masivu na kojem se nalazi glečer i najviši vrh u Tri doline – Aiguille de Peclet, koji je na visini od 3.562 metra. Glečer je noću potpuno osvetljen, pa tako stvara poseban doživljaj. Dodatnom odmoru od gužve i buke sigurno će doprineti to što se ovde automobilima skupo naplaćuje ulazak u grad kako bi se očuvala priroda i klimatski uslovi. Gradom se prolazi na skijama po posebno napravljenim i ograđenim stazama.
Takođe, nema prostora za širenje, pa skijalište uvek prima samo određen broj ljudi. Pogodno je za sve vrste skijaša, a posebno za mlade zbog svoje raznolike ponude. Ovo mesto vam neće dosaditi čak i ako dolazite svake godine, jer se u njega dosta ulaže i uvek se gradi nešto novo (staza, lift…). Skijalište ima 240 kilometra uređenih staza za skijanje. Za svakoga se može pronaći nešto: pet crnih, 31 crvena, 23 plave i osam zelenih staza. Po mišljenju mnogih stručnjaka, ali i onih koji su posetili ovo skijalište, ono je proglašeno najboljim po stazama, održavanju, zabavi i sličnom. Pored skijanja, tu su i drugi raznovrsni vidovi zabave: ski-barovi, igraonica, dvorane za razne sportove (tenis, skvoš, badminton…), zatvoreni bazeni, kao i mnogi noćni tematski klubovi sa živom muzikom.
Apartmani Chamois d’or (***) smešteni su u centru Val Torena. Imaju direktan pristup skijaškim stazama, a u blizini su prodavnice koje iznajmljuju skijašku opremu. Važno je pomenuti da vam nude i besplatan bežični Internet. Apartmani su različitih veličina (dve ili tri osobe, četiri, pet ili šest osoba). Apartmani VVF Vacances les Olympiades nude vam mogućnost parkiranja automobila, naravno, uz posebnu naplatu. U samom objektu imate i posebnu prostoriju u koju odlažete skije i ostalu opremu. Apartman je od skijališta udaljen 100 metara. U blizini su i prodavnice s potrebnim namirnicama.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.