U trendu

Ženeva – grad na obali jezera

Ženeva, ili kako glasi službeni naziv – Kanton i Republika Ženeva, postala je švajcarski kanton 1815. godine. Ime Ženeva (lat. Genua), prvi put se pominje u tekstovima Julija Cezara, u komentarima o galskim ratovima, a poreklo imena ovog grada identično je s imenom današnje Đenove – ono znači „koleno“ ili „ugao“, asocirajući time na geografsku poziciju grada. Ženeva je danas, posle Ciriha, drugi najveći grad u Švajcarskoj i najveći grad Romandije, dela Švajcarske u kome se govori francuskim jezikom. Danas u ovom gradu živi oko 750.000 stanovnika po poslednjem popisu, a po kvalitetu života svojih građana Ženeva je na drugom mestu u svetu.
Gradsko jezgro formirano je oko Ženevskog jezera, koje je granica između potpuno različitih ambijenata. Staro gradsko jezgro i vijugave uličice pune su građevina bogate istorije, dok u modernom delu grada blistaju savremene poslovne zgrade i stambeni objekti. U središtu glavne pešačke zone postavljene su tramvajske šine, a dalje se nižu kaldrmisane uličice s radnjama koje vode ka brdašcu na kome su smešteni brojni spomenici koji podsećaju na bogatu istoriju. Ovde se nalazi veliki Univerzitetski park i čuveni Zid reformatora, velika horizontalna površina na kojoj su isklesane figure protestanata koji su ostavili svoj trag tokom reformacije. Ženeva je inače poznata i pod imenom „protestantski Rim“, zbog nekadašnjeg delovanja reformatora kao što je Žan Kalvin, ali i zbog velikog broja protestantskih građevina. Sa samog vrha starog dela grada možete uživati u pogledu na čuvenu Englesku baštu; u njoj je smešten poznati cvetni sat, koji se nalazi odmah uz obale jezera. S druge strane jezera je neki potpuno drugačiji svet.
U modernom delu grada nalaze se masivne zgrade, karakteristične po strogosti i uniformnosti svog izgleda. Najzanimljivije zgrade su predstavništvo Ujedinjenih nacija, veliki kompleks s platoom ispred kojeg se vijore zastave svih zemalja članica Ujedinjenih nacija. Malo dalje duž obale jezera nalazi se veliki kej s botaničkom baštom i zoološkim vrtom. Na mestu gde se jezero preliva u reku, na samoj ivici grada, nalazi se simbol ovog grada – veliki vodoskok, jedan od najviših na svetu, postavljen tako da se može uočiti sa svih tačaka i iz bilo kog dela grada. Ženeva je i sedište jednog od najstarijih univerziteta na svetu, koji je osnovan 1559. godine. Takođe, ovaj grad sedište je mnogih međunarodnih institucija i organizacija. Stanovnici Ženeve s ponosom ističu da njihov grad nije što i ostatak Švajcarske. Međutim, s ponosom naglašavaju i da su srećni što istorijske prilike nisu dozvolile da njihov grad bude deo Francuske, već Švajcarske, što je umnogome doprinelo tome da Ženeva danas bude jedan od centara svih evropskih tokova i događanja.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.