Zimska radost: skijanje (2)

Port du solej na francuskom znači „sunčana vrata“. Međutim, to nije ime nekog tropskog raja, već jedne od najvećih skijaških oblasti na svetu, koja se nalazi na samo nekoliko sati vožnje od Ženeve. Port du solej nije jedno mesto, to je skup više od 12 odredišta. Regionalni ski-centar može da se pohvali sa 212 liftova i nekoliko stotina kilometara obeleženih i uređenih pista (650 km, da budemo precizni). Dominiraju tereni za dobre i napredne skijaše, ali svaki grad ima i početničke staze. Tu se nalazi i nekoliko superstrmih pista po kojima su zapadni Alpi – kao Šamoni i Verbije – poznati.

Najpoznatiji među mestima su Morzin i Avorijaz. Morzin je staro zemljoradničko i rudarsko selo. Hoteli i privatne kuće prijanjaju uz strmine planine, dok je Avorijaz, koji se nalazi nešto iznad njega, produkt francuskog naleta gradnje 60-ih i 70-ih godina. Njegovi okrugli i srednjevisoki tornjevi zaštitni su znak francuske skijaške scene. Šatel i Les Get su, baš poput Morzina, zemljoradnička sela pretvorena u skijaške centre, samo manje popularni i poznati.

Foto: Flyupmike/Pixabay.com
Foto: Flyupmike/Pixabay.com

Port du solej je privlačan i za porodične ljude, jer nudi i vanskijaške aktivnosti, kao što su planinarenje i duge šetnje uz pratnju vodiča, a udobni hoteli idealni su za pravi porodični odmor. Mnogi skijaši su privučeni i idejom da su tereni blizu smeštaja, ali će ipak pre ili kasnije poželeti da odskijaju čitav krug. To je više nešto kao velika ekskurzija nego samo skijanje. Posebna avantura, koju nipošto ne bi trebalo da zaobiđete ako se odlučite za ovu destinaciju, jeste i skijanje duž švajcarske granice do Šampirija, izolovanog seoceta u mirnoj dolini.

Verbije u Švajcarskoj, iznad doline Rone, ima tradicionalnu alpsku arhitekturu. Pravo je mesto za alpsko skijanje. Vrhovi poput Le Atela, Le Ruineta i naročito Mont-Fort su legendarni i nezaobilazni za jake i dobre skijaše. Borderi ih takođe vole.

Kao specijalni dodatak uređenim i obeleženim stazama Verbije ima i mapu „divljih“ ski-staza, koja navodi skijaše i bordere po neverovatnim terenima, liticama i ekstremnim terenima u Alpima. Jednom rečju, Verbije nije mesto za početnike i novajlije u skijaškim sportovima.

Mogli biste jednostavno da skijate oko Verbijea nedelju dana, a da vam opet ne dosadi i da svakodnevno pronalazite nove izazove. A mogli biste da kupite i ski-pas „četiri doline“ (katr vale) i da pravite izlete do Tiona, Nendaza i Vejsonaza, kao i do nekih manjih skijaških oblasti koje nisu povezane ski-liftovima.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.