Titikaka – orlova stena

Skriveno od pogleda, na samim vrhovima Anda, nalazi se jezero Titikaka, čije ime na jeziku Inka znači „orlova stena“. Njegova magijska moć izbija iz smaragdne vode, u kojoj se ogledaju vrhovi Anda. Jezero Titikaka je najveće jezero planinskog lanca Anda i ujedno jezero na najvećoj nadmorskoj visini na svetu. Vekovima predstavlja sveto mesto naroda koji žive na njegovim obalama, a danas je jedna od nezaobilaznih stanica turista iz celog sveta, koji hrle na njegove obale kako bi osetili dah magije prošlih vremena.
Nalazi se na 3.812 metara nadmorske visine i prečnika je 8.300 kvadratnih kilometara. Svojom površinom na severozapadu pripada Peruu, a jugoistočnim delom Boliviji. Jezero čini nekoliko celina: prostrani centralni deo, zaliv na severozapadu, koji se nalazi između poluostrva Kapahiko i Kuito i južnog dela, i dva velika poluostrva Kopakabana i Huata. Obale su veoma razuđene, strme i stenovite. Na jezeru postoji i nekoliko ostrva. Najveće je Ostrvo sunca (Isla dele Sol), koje pripada Boliviji i nalazi se u južnom delu jezera.
Voda jezera je slatka, ali s velikom koncentracijom mineralnih materija, koje vodi daju svetlozelenu boju. Boja jezera posebno dolazi do izražaja zbog okolnih planinskih vrhova Anda, koji su tokom cele godine prekriveni snegom i čiji se lednici ogledaju u vodi. Bez obzira na veliku nadmorsku visinu, ovo jezero i njegova okolina bili su naseljeni veoma davno, što dokazuju brojna arheološka nalazišta i spomenici kulture Inka. Ovde posebno treba istaći kompleks građevina Tiuanako (Tiuanako), koji danas pripada Boliviji.
Magijska privlačnost jezera održala se i do danas, pa je ono jedno od najpoznatijih mesta gde se neguje kult žene. U prilog tome ide i činjenica da starosedeoci ovo jezero zovu i Majčinsko jezero. I danas je moguće prisustvovati ceremonijama koje vode sveštenice, pripadnice kulta žene. Ceremonije posvećene ženi i održavanju ženine lepote danas se održavaju na Mesečevom ostrvu.
Jezero Titikaka i prostor koji ono zahvata tokom vekova su bili centar mnogih kultura koje su jedinstvene po mnogim svojim dostignućima. Period Inka, kao i španska osvajanja tih krajeva ostavili su mnoge tragove, koji su danas predmet izučavanja nauke. Geografske osobenosti jezera, spomenici kulture starih naroda i muzika Anda su više nego dovoljni da se ovo jezero nađe u nominaciji za izbor sedam svetskih čuda prirode (ovaj izbor i glasanje odvijaju se na internetu i svi ste pozvani da date svoj glas za neko od ponuđenih svetskih prirodnih čuda). Sve to i još mnogo toga što se može videti i doživeti s pravom čini ovo jezero svetskom turističkom atrakcijom.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.