U trendu

City cards – štede novac i vreme

Veliki broj evropskih i svetskih gradova, a posebno oni glavni, turistima nude gradske kartice koje im olakšavaju i smanjuju troškove razgledanja. Gradske kartice ili gradske propusnice (takozvane City Card ili City Pass) odličan su način da upoznate određeni grad i doživite ga na jednostavan i vama najpristupačniji i najlakši način, kao i da "saznate" što je više moguće iz prve ruke tokom svoje posete određenom gradu.
Gradska kartica nudi najbolji način za razgledanje nekog grada i pruža vam slobodu da sami odlučite kako ćete potrošiti svoje vreme u njemu. Možete razgledati lokalne znamenitosti i turističke atrakcije ili otkrivati nešto novo i uzbudljivo. Najbolje je ipak sve to kombinovati, jer uz slavne, opštepoznate i priznate atrakcije malo avanture nije na odmet. Gradske kartice štede vaše vreme i novac, jer vam omogućuju besplatan ulazak na mnoge lokacije, u muzeje i atrakcije, pri čemu često omogućuju i ulaz preko reda (takozvani Fast Pass – brzi ulazak), zatim neograničen besplatni prevoz javnim gradskim prevoznim sredstvima i mnogobrojne popuste, poklone, besplatne proizvode i usluge ili neke druge posebne ponude.
Gradske kartice namenjene turistima omogućuju znatnu novčanu uštedu (bilo u obliku besplatnih ulazaka ili popusta) pri razgledanju grada, odnosno pri kupovini ulaznica za turističke atrakcije, muzeje, umetničke galerije, spomenike, zgrade, dvorce i tvrđave, zoološke vrtove, parkove i druga mesta u gradu i njegovoj okolini, ali i prilikom kupovine u prodavnicama, prilikom kupovine karata za pozorišnu predstavu, zatim u restoranima i barovima, pri plaćanju turističkih tura i još mnogo drugih pogodnosti.
Zahvaljujući gradskoj kartici, ne morate da gubite vreme i živce čekajući u redu za ulaznicu ili kartu i za sam ulaz, ne morate da nosite novac za plaćanje ulaznica i karata i da se brinete hoće li vas neko opljačkati, ne morate da imate sitniš za vožnju gradskim prevoznim sredstvima, a s druge strane možete uštedeti na troškovima za razgledanje grada, kao i na hrani ili piću ili pri šopingu. Upotreba ove kartice je veoma jednostavna. Najčešće je samo potrebno pokazati je ili umetnuti je u automat i vrata su vam otvorena. Zavisno od gradske kartice, ponekad uz nju možete dobiti i dodatnu kartu za besplatan prevoz ili kupone i vaučere za razne popuste.
U većini slučajeva, uz gradsku karticu dobijate i priručni džepni vodič koji će vas informisati o svim najvažnijim stvarima i turističkim atrakcijama; savetovati vas kako da do njih dođete; pomoći vam u orijentaciji u prostoru, ali i vremenu; voditi vas kroz posebne pogodnosti koje vam donosi vaša gradska kartica kao što su to, na primer, popusti, pokloni, besplatni proizvodi i usluge; savetovaće vas kako da koristite karticu i kako da iskoristite sve njene pogodnosti. Zato bi najbolje bilo da gradsku karticu kupite što pre, po mogućnosti već pre samog puta (na primer, preko Interneta), kako biste imali vremena da proučite vodič i unapred sastavite plan i program razgledanja grada, da što više vidite i da što bolje iskoristite pogodnosti koje vam ova kartica pruža.
Ukoliko želite da vidite što je više moguće od onoga što neki grad ima da ponudi, kupite gradsku karticu. Pri tome imajte na umu da što više koristite karticu, to ćete više i da uštedite. Neki od gradova koji imaju gradsku karticu su: Amsterdam, Barselona, Brisel, Budimpešta, Dablin, Kopenhagen, Krakov, Lisabon, London, Njujork, Oslo, Pariz, Prag, Rejkjavik i Stokholm.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar