Filmske lokacije kao turističke destinacije (2)

Destinacije koje su često bile inspiracija za snimanje nezaboravnih filmskih kadrova, a nadahnjivale su i pisce, koji su pomoću hiljadu reči nastojali da opišu njihove lepote, i danas uživaju veliku popularnost među svetskim putnicima. I dok jedne takva odredišta inspirišu za snimanje novih filmova, drugi na putovanje polaze s drugačijim motivima. Neki kreću u smeru dalekih egzotičnih krajeva koji su uvek privlačni i bez filmskih uloga, a drugi putnici otkrivaju destinacije, kao što je to slučaj s Novim Zelandom, koje je pojavljivanje na filmskim platnima širom sveta dovelo do vrha liste mesta koje treba videti bar jednom u životu.
Ponekad je mesto snimanja udaljeno miljama i ponekad sasvim slučajno saznajemo za čarobne peščane plaže Tajlanda, izolovana ostrva Fidžija, lepotu mediteranskih gradića, kao i za fascinantne pejzaže Škotske i Irske. "Filmske kulise" pronašli smo i pored Krakova, gde je snimana "Šindlerova lista", "Pirati s Kariba" našli su se u Dominikanskoj Republici, "Gladijator" na Malti, "Mandolina kapetana Korelija" na grčkom ostrvu Kefaloniji. Izgleda da su filmske kamere zavirile u skoro svaki ćošak sveta, pa s tim u vezi naši predlozi za putovanja u predstojećim mesecima s ponosom ističu svoje mesto "statiste" u delima sedme umetnosti.

Jordan

Kada se Petra, grad Nabatejaca, prvi put našala na holivudskim platnima, niko nije ni slutio koliko je umova zaintrigirao prizor jurnjave Indijane Džounsa kroz uski kanjon i napeti ulazak u riznicu koja skriva velika blaga i pehar života. Zahvaljujući Harisonu Fordu, koji oživljava lik istraživača i avanturiste Indijane Džounsa, svetu je predstavljen izgubljeni Crveni grad, stariji od 2.000 godina, sakriven u brdskom području Jordana. Iako je riznica, najpoznatija građevina Petre, uklesana u stenu, ona je samo prvo u nizu čuda na koja možete naići istražujući Petru. Za potpuno istraživanje grada potrebno je nekoliko dana, ali i jedan dan biće dovoljan da vidite ono najlepše i popnete se do manastira, koji je mnogima impresivniji od same riznice. Južno od Petre, u pustinji Vadi Rum, snimljeni su kadrovi filma "Lorens od Arabije". Vožnja džipovima kroz pustinju i penjanje po stenama samo su delić avanture koja vas očekuje u Jordanu.

Mikonos

Ako tražite nekoliko kadrova iz filma "Bornov identitet", neka vas put odvede prema grčkom ostrvu Mikonos. Prepoznatljive vetrenjače i riblja tržnica Male Venecije našle su se na filmskom platnu. Mikonos je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva, prepun glamura, noćnih klubova i zabave, bogatih i slavnih, a u njegovim marinama usidrene su luksuzne jahte. Nasuprot ludilu koje vlada tokom letnje sezone, Mikonos oduševljava vijugavim ulicama, belim fasadama sa živopisno obojenim prozorima, a pogotovo vetrenjačama koje stvaraju nezaboravnu sliku. Iako je "Bornov identitet" sniman i u Pragu i Parizu, sigurni smo da je Mikonos pravo mediteransko otkriće.

Tunis

Bez obzira na to da li ste poklonik serijala "Ratovi zvezda" ili ste samo čuli za taj naučnofantastični film, vaš odlazak u Tunis sigurno će završiti posetom mestu gde su snimljeni neki od kadrova iz ove filmske sage. Matmata, selo beduina koji žive u trogloditskim kućama, poznato je i pod nazivom Mesečeva dolina, a kad prvi put ugledate te polupustinjske pejzaže, shvatate zašto je Džordž Lukas snimao baš tu. U gradovima Monastir i Sus glumačka grupa "Montija Pajtona" snimila je svoju čuvenu parodiju "Žitije Brajanovo". Unutar zidina samostana Ribat u Monastiru snimljen je veći deo filma, a od ostalih lokacija za ovaj film poslužile su i gradske zidine Kazbaha u Susu, kao i rimsko pozorište u Kartagini.

Toskana

Italijansku regiju Toskanu ne treba posebno predstavljati. Ipak, sve priče o bogatoj gastronomskoj ponudi, kulturno-istorijskoj zaostavštini živopisnih gradića i skoro neverovatni pejzaži toskanskih brežuljaka zaslužuju svaki red teksta. Baš zbog te svoje specifičnosti, prijatne klime, beskrajnih vinograda, odakle potiču najbolja vina, kamenom popločane ulice Pience dobile su svoje mesto u Oskarom nagrađenom filmu "Engleski pacijent".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.