U trendu

Cena avio-karte – na šta obratiti pažnju

Svakodnevno nas obasipaju reklamnim ponudama za kupovinu avio-karata. Sudeći prema reklamama, avio-karte su svakim danom sve jeftinije i pristupačnije većini građana. Izveštaj Evropske komisije pokazao je ipak da svaka treća avio-kompanija iz 13 zemalja EU daje nepotpune informacije koje potrošača dovode u zabludu u vezi s cenom avio-karte. Problemi s netačnim prikazivanjem cena avio-karata postoje u celoj ovoj industriji i ne odnose se samo na niskobudžetne avio-prevoznike ili kupovinu karata putem interneta. Evropska komisija pokušava da zaštiti potrošače s ciljem da cena koju avio-kompanije ističu u reklamnim kampanjama bude zaista cena koju potrošači za avio-kartu na kraju i plate.
Najčešći prigovori na netačno objavljivanje cena avio-karte odnose se na isticanje cene karte u koju nisu uključene aerodromske takse, naknada za rezervaciju (takozvani fee) ili plaćanje kreditnom karticom. U nekim slučajevima najpovoljnija cena avio-karte može se pokazati kao vrlo loš izbor.
Ako ne putujete često avionom, pri rezervaciji avio-karte obratite pažnju na sledeće:

  • da li su u cenu uključene aerodromske takse,

  • da li se plaća naknada za rezervaciju (fee),

  • da li postoji razlika u ceni karte zavisno od načina plaćanja (gotovina ili kartica),

  • koliko sme da bude težak vaš prtljag (razlike od prevoznika do prevoznika znaju da budu veoma velike, od 15 kilograma po osobi u ekonomskoj klasi do 30 kilograma po osobi u istoj klasi).

Bez obzira na to koliko često putujete i koliko imate iskustva s rezervacijom karata za prevoz avionom, dobro pročitajte sve uslove pod kojima kupujete kartu. Na primer, promena datuma povratka možda uopšte nije moguća za tu cenu karte, a možda je moguća uz doplatu (a i visina doplate može da varira, na primer od 50 evra pa i više). Ti uslovi su veoma često pisani vrlo sitnim slovima, a u njima nije uvek istaknuto i uočljivo šta još morate da platite pored one cene koju ste uočili na reklami. Ako vam nešto nije jasno, pošaljite mejl agenciji koja zastupa određenu avio-kompaniju ili ih pozovite direktno i razjasnite sve eventualne nejasnoće.
U slučaju da neke informacije dobijete usmeno, obavezno tražite da vam te iste informacije potvrde i u pisanom obliku. Cena avio-karte na kraju može biti veoma povoljna, ali to zavisi isključivo od vas. Čitajte požljivo i rezervišite kartu tek onda kada prikupite sve potrebne informacije o njenoj ceni. Ipak, imajte na umu jedno važno pravilo: što pre rezervišete kartu, mnogo je veća mogućnost da ćete kartu platiti mnogo manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)