Gde se najbolje živi

Najpoželjnije i najbolje mesto za život je Norveška, dok su afričke zemlje pogođene ratom i sidom najmanje privlačne za život, pokazalo je najnovije istraživanje UN-a. Prikupljeni podaci pokazali su da Norveška, Australija i Island imaju najbolji životni standard, dok su Nigerija, Avganistan i Sijera Leone na dnu ove liste.
Zbog ekonomskih problema i krize brojne zemlje su u poslednje vreme doživele pogoršanje. Indeks razvojnog programa UN-a, koji je izračunat tako što su u obzir uzeti podaci iz 2007. godine o bruto domaćem proizvodu po stanovniku, obrazovanju i očekivanoj dužini života, pokazao je velike razlike između razvijenog sveta i zemalja u razvoju.
U proseku, dužina života u Nigeriji bila je 50 godina, što je za oko 30 godina kraće nego u Norveškoj. Na svaki zarađen dolar po zaposlenom u Nigeriji u Norveškoj se zarađuje 85 dolara. Polovina ljudi u 24 najsiromašnije zemlje sveta je nepismena, u odnosu na 20 odsto u zemljama koje prema tom istraživanju imaju srednji nivo razvoja.
Japanci u proseku žive 82 godine, a očekivana dužina života u ratom zahvaćenom Avganistanu je samo 43 godine. Kina, Venecuela, Peru, Kolumbija i Francuska popele su se na toj listi za tri ili više mesta u odnosu na prethodne godine, zbog većih prihoda i očekivane dužine života. Kina, Kolumbija i Venecuela napredovale su i zahvaljujući napretku u sektoru obrazovanja.
Evo kako izgleda ova lista:

 1. Norveška
 2. Australija
 3. Island
 4. Kanada
 5. Irska
 6. Holandija
 7. Švedska
 8. Francuska
 9. Švajcarska
 10. Japan
 11. Luksemburg
 12. Finska
 13. SAD
 14. Austrija
 15. Španija
 16. Danska
 17. Belgija
 18. Italija

Od zemalja koje su naše komšije, to jest nalaze se na Balkanskom poluostrvu, prva je Grčka – na 25. mestu ove liste, Hrvatska je na 45. mestu, Srbija na 67, Albanija na 70, Makedonija na 72, a Bosna i Hercegovina je 76. na ovoj listi. A da ni velikim silama nije lako da u svemu budu najbolje pokazuje i činjenica da je Rusija na 71. mestu ove liste, Kina je na 92, a Indija na 134.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.