U trendu

Kud krenuti?

Pitanja bezbednosti putnika nikada nisu bila ni naivna ni zanemarljiva. No, kada se pravi top-lista najneugodnijih i najopasnijih destinacija, obično se kao parametar uzima verovatnoća da poginete. Onda se dobijaju prilično predvidive liste, one na kojima bi trenutno dominirao Irak. Najopasnije je putovati avionom za SAD ili unutar SAD.

Međutim, kada bi se postavilo pitanje koja je najopasnija zemlja na svetu za turiste uzimajući u obzir razne druge neprijatnosti, imali bismo drugačije lidere. Na primer, prema podacima turoperatera, prijateljski i tolerantni Tajland je najopasnija zemlja na svetu za one koji imaju osetljiv stomak. Tamo se, naime, najlakše možete otrovati hranom. Kada je reč o stomačnim bolestima, sledi Indija. Takođe, Tajland prednjači i po broju saobraćajnih nesreća koje turisti doživljavaju, verovatno zato što se teško navikavaju na stil vožnje domaćina. U Južnoafričkoj Republici pak ima najviše oružanih pljački turista. SAD na toj listi zauzima drugo mesto. Južnoafrička Republika i Tajland, zanimljivo je, dele prvo mesto po broju izgubljenog prtljaga i stvari, s tim što ih u Tajlandu putnici uglavnom gube na javnim mestima, a u Južnoafričkoj Republici u vozilima, u tranzitu.

Skijaške nezgode danas se najčešće dešavaju u Austriji, koja je u tome pretekla Švajcarsku. Još jedno iznenađenje nalazi se na čelu liste najvećih džeparoša i kradljivaca novčanika i dokumenata – ako je nekada bilo iznenađujuće što je na prvom mestu Švedska, danas situacija nije ništa manje čudna ako vam kažemo da je najopasnije mesto za gubljenje dragocenih papira – Češka. Karibi su mesto gde se doživljavaju najneugodniji ujedi insekata.

A obratno? Najmanje neprijatnosti turisti su doživljavali u Irskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj. Savet? Pazite se u svakom slučaju, a posebno se čuvajte gorenavedenog kada idete u pomenute „problematične“ zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar